Perşembe, Mart 28

Bülbül Dağında Yer Alan Meryem Ana Evi ve Rivayeti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Meryem Ana Evi

Selçuklu yöresine gelirseniz eğer mutlaka Selçuk ilçesine 9 km uzaklığı olan Bülbül dağında yer alan Meryem Ana Evi’ni de mutlaka gezin. Burası, Hıristiyanların inancına göre kutsal sayılıyor. Fakat Meryem Ana’dan Kur-anda da söz ediliyor.

 

MERYEM ANA  RİVAYET

İsa’nın annesi olan Meryem, İsa’nın ölümünden sonra ST. Jean ile beraber Efes’e geliyor. Hayatının son senelerini burada geçirmiş. Fakat Kitab-ı Mukaddes’de farklı bir şekilde anlatılmaktadır. Meryem’in mezarının Selefko şehrinde olduğu ve bugünün Silifke’sinde olduğu söylenmektedir.

Hz. İsa yakalanarak çarmıha gerildikten kısa bir süre önce annesini, arkadaşını ve havarisi olan St. Jean’a teslim etmiştir. İsa’nın çarmıha geriliminden sonra, Meryem’in Kudüs’te kalması sakıncalı olacağından Meryem Ana’yı da yanına alarak buradan kaçarak Efes’e gelmişler. Hıristiyanlık dinini yayacak olan St. Jean o çağlarda en büyük kent olan Efes’i kendisini hedef olarak seçmiştir. Efes’deki putperestlerin diyarına girmek istemediğinden, Meryem’i Bülbül Dağı eteklerinde sık ağalar ile kaplı bir köşede yaptırdığı kulübede gizlenmiştir. St. Jean günün belli saatlerinde gizli olacak şekilde Meryem Ana’yı ziyarete gittiği ve yiyecek birşeyler götürüp yokladığı bilinmekte. Meryem Ana’nın 101 yaşına kadar yaşadığı Bülbül Dağındaki bu evde öldüğü de kabul edilmekte.
Yapıya girdiğiniz zaman iki tarafta tonozlu nişler bulunmakta olan bir sahanlığa giriyorsunuz. Buradaki apiste Hz. Meryem’in heykeli bulunuyor. Nişlerin içerisinde mumla dikilmiş binlerce yakılmış mumlar var. Bu heykel 19.’ncu yüzyılda buraya konulduğu söylenmektedir. Buranın önünde ise gri renkli taban mermerlerden ayrılan bölümün ocak olduğu görülmüştür. Nitekim burada yapılan araştırmalarda MS. Birinci yüzyıla tarihlenen evin temel kalıntılarıyla kömür parçalarına rastlanmış. Bu bölümün güneyinde küçük odanın doğu tarafın bir niş bulunuyor. Bu odada ise Müslümanlar namaz kılabiliyorlarmış. Duvarlarında Kur-an da adı geçen Meryem Ana ile alakalı sureler bulunuyor.

BUNA DA BAKIN...  Bilecik Ertuğrul Gazi Türbesi

 


Bazı araştırmacıların bu odanın Meryem Ana’ya ait yatak odası olduğunu diretiyorlar. 1967 senesinde papa 6.’ncı Paulus ve 1979 senesinde ise Papa II. Johannes tarafından ziyaret edildiğini öne sürüyor. Burayı gezerken belki Meryem Ana’nın burada nasıl yaşadığını, ölümünü, nereye gömüldüğünü merak edebilirsiniz. Bu sorunların hepsinin cevabını Alman Rahibe olan Anne Catherine’nin anlattıkları vahiylerden öğrenmeniz mümkün.

Paylaş

Yorum yapın