Perşembe, Mart 28

Bursa İznik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

İznik Bursa’nın kuzeydoğusunda yer alan ünlü bir ilçedir. Günümüzde kullanılan İznik adı, şehrin eski ismi olan Nikea teriminden üretilmiştir. Yunanca ve Türkçe kelimelerinin birleşiminden üretilen İznik adı uzun zamandan beri bölgenin tek ismi olarak kullanılır.

Bu ilçede ilk olarak yerleşimin M.Ö 2500 yıllarına denk geldiği bilinir. Milattan önce kurulan bu yerleşim Helikare olarak adlandırılırdı. Daha sonra Makedonya kralı tarafından buranın Antigoneia olarak adlandırılması sağlanmıştır. Savaşın ardından kral, bu şehri kızına hediye ederken onun ismi olan Nikea olarak anılmasını başlatmıştır.

bursa-iznik

1075 ve 1086 dönemi arasında bu ilçe Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmıştır. Birinci Haçlı seferi döneminde yapılan kuşatma sonrasında ise, tekrardan Bizans İmparatorluğu tarafından alındı. 1105 yılında Selçukluların yönetimine geçen bu şehir, bir dönem sonrası tekrar yönetim değiştirmeye başlamıştır. Son olarak ise Osmanlı Devleti tarafından yapılan kuşatma sonrası buranın kontrolü altına geçti. Osmanlının en ünlü yerlerinden biri olarak gösterilen İznik, ticaretin yeni merkezlerinden biri olarak gösterilmiştir. Aynı zamanda kültürel faaliyetlerinde yoğun olarak yapıldığı yerlerden biridir. Osmanlı Dönemine ait ilk cami ve medresede yine bu ilçede inşa edilmiştir. Bu sanatın görülmesi ve devam ettirilmesi açısından önemli olan yerlerden biridir. 14. 15 ve 16. Yüzyıla dair en önemli eserlerin verildiği bölgelerden biri olmuştur.

Coğrafi:

İznik Gölünün doğusunda yer alan bu ilçenin yüz ölçümü 753 kilometredir. Genel olarak Marmara ikliminin bulunduğu alanlardan bir oluştur. İdari yönetimi Bursa iline devredilen bu ilçe, uzun zamandan beri bu ille birlikte anılmaktadır.

Nasıl Gidilir?

iznik

Bursa İznik’e doğru yola çıkmak için pek çok tercihiniz olduğunu belirtmek gerekir. Bunlardan size uygun olanı seçerek yolculuğa başlayabilirsiniz. Eğer İstanbul’dan yola çıkıyorsanız bunun için feribotlar üzerinden Yalova’ya gelmeyi tercih edebilirsiniz. Daha sonra Orhangazi şehir merkezine ulaşmalı ve İznik istikametine sapmalısınız. 40 kilometre boyunca tabelalar yardımıyla ilgili güzergâhı takip etmeli ve köyleri geçtikten sonra ulaşımı tamamlayabilirsiniz.

BUNA DA BAKIN...  Didim’de Gezilecek Yerler (Merkez)

Aynı zamanda Otoban yoldan Bilecik istikametine doğru saparak buraya gelmeniz mümkündür. 30 kilometrelik bir yolu takip ederek İznik’e varmanız mümkündür.

Paylaş

Yorum yapın