Perşembe, Mart 28

Ege’nin Yıldızı Köyceğiz…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Köyceğiz, mükemmel şekilde korunmuş bir Ege ilçesidir. Burada sakin bir yaşamın gerekliliği olan her şey vardır.  Emekli şehri denmesi hoşuma gitmiyor olsa da, belli bir yaş üzeri olan insanların çok çok hoşuna gideceği bir bölge. Hani hep deriz ya “sakin yere yerleşsem huzur bulsam…” İşte günümüz dünyasında yoğun iş temposunda sakin, telaşsız bir yaşamın hayalini kuranlar için ideal bir yer. Gezmeye gidenler için de pek çok aktivite sunan Köyceğiz’den ayrılanlar çok memnun ayrılır…

Köyceğiz tarihsel olarak da zengin bir geçmişe sahiptir. Tarihi milattan önceye kadar uzanır. Bu yörede varlık gösteren ilk medeniyet Karyalılardır. Sonra Osmanlılarda yöreye sahip olmuştur.Osmanlılar döneminde ilçe İstiklal Savaşı’nda düşman saldırısına uğramış, daha sonra Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak vatana dahil edilmiş, bu güzellik bizlere ait olmuştur.
Adının nereden anlatacak olursak, efsanelere göre Köyceğiz, bir ovada kurulmuş. Zamanın birinde ovayı su basmış. Felaketin sonunda birkaç ev ve insan kalmış. Bunu gören çevre sakinleri, bütün şehir batmış, yalnızca kıyıda bir Köyceğiz kalmış.” demişler. Hâlâ gölün altında bir kent olduğuna inanılır. Kim bilir belki de böyle bir kent vardır. Ancak araştırma yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz.

Köyceğiz nerede, nasıl gidilir?

Köyceğiz İstanbul’a 740 km mesafede, Araba ile gelmek istediğinizde ortalama 9 saat sürebiliyor. Ankara’ya mesafesi ise kara yolu ile 7.5 saatlik bir mesafeye sahiptir. Dalaman’a geldikten sonra aşağı yukarı 30 km’lik kara yolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Göl, dağlardan yedi kol halinde inen sularla, bol su kaynaklarıyla besleniyor. Onun için de yaz kış özelliğini yitirmiyor. Fazla suyunu 10 km. uzunluğundaki dar bir kanalla (Dalyan) Akdeniz’e boşaltıyor. Elinizde ayrıntılı bir çevre haritanız yoksa çevrede dolaşırken neresi göl, neresi deniz karıştırıyorsunuz. En iyi ipucu gölün sazlıkları. Dalyan Boğazı ile Akdeniz’e bağlanan gölün kapladığı alan 6300 hektar. Boğazın ucunda Sülüngür adlı, tatlı-tuzlu su karışımı küçük bir lagün gölü  daha var. Bu göl kefallerin yumurtlama yeri. Deniz kıyısı ise 50 ile 200 metre arasında değişen genişlikte ve 5,5 Km. uzunlukta çok güzel bir kumsalla süsleniyor.

BUNA DA BAKIN...  Gizli Cennet: Yeşil Vadi Doğa Parkı...

Köyceğiz’de Neler Yapılır?

Burada tekne turlarına katılabilir, mumlanmış balık yumurtası alabilir, halk pazarına katılabilir ve kaya mezarlarını görebilir, bisiklet turlarına katılabilirsiniz. Balık tutmaya meraklıysanız giderken olta takımlarını götürmeyi unutmayın, göl amatör balıkçıların yüzünü güldürüyor.

Paylaş

1 Yorum

  1. Aklımda zaten sürekli sakin, doğal bir yerlere göçmek var halen gerçekleştirmedim ancak bu şekildeki yerler fazlasıyla ilgimi çekiyor. yakında sıkıntı olmazsa taşınacağım.

Yorum yapın