Perşembe, Mart 28

Everest Nasıl Bir Dağdır, Nerededir, Özellikleri Nelerdir?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Everest dağı Nepal İle Çin arasında 8848 metre yüksekliği ile dünyanın çatısı olarak bilinir. Bilinenin aksine Everest bir dağ değil Himalaya Sıradağlarının en yüksek noktasıdır. Bu açıdan bakıldığında bir dağ değil bir zirvedir.

Dünyada en çok ilgi çeken bölgelerden birisidir ve her yıl dünyanın dört bir yanından yüzlerce dağcı bu zirveye tırmanmak için bölgeye gelir. Adını, Hindistan İngiltere’nin sömürgesiyken dönemin kadastro müdürü olan George Everest’ten almıştır.

Everest’e Tırmanış

İlk tırmanış girişimleri hep başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1921 ile 1924 yılları arasında zirveye tırmanmak için birçok deneme gerçekleştirilmiş ancak hepsi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İkinci dünya savaşı nedeniyle 1950 yılına kadar az sayıda deneme olmuş ve onlarda da başarısız olunmuştur. 1953 yılına gelindiğinde İngiliz bir ekip dağın güney zirvesine kadar ulaşılmasına rağmen teknik malzemelerde ki donma sebebiyle tırmanış tamamlanamamıştır ve bu İngiliz ekip geri dönmek zorunda kalmıştır. Bu ekiple aynı anda tırmanışa başlayan ve Edmund Hillary, Tenzing Norgay’dan oluşan diğer İngiliz ekip 29 Mayıs saat 11:30’da tırmanışı başarı ile gerçekleştirmiş ve Everest’in zirvesine ulaşan ilk insanlar olmuşlardır.

Bu güne kadar beş binden fazla insan zirve yapmıştır. Bunların arasında 13 yaşında bir çocuk, görme engelli birisi ve 73 yaşında bir kadın da vardır. Dağın zirvesine en yaşlı çıkan kişi ise 80 yaşında bir Japon’dur ve bu tırmanışını 2013 yılında yapmıştır. Tırmanış esnasında yüzlerce insan da hayatını kaybetmiştir ve cansız bedenleri bugün donmuş halde oldukları yerde durmaktadır. Bu ölü bedenler dağa tırmananlar tarafından yön tayini yapmak için kullanılırlar. İstatistiki verilere göre her yüz dağcıdan dört kişisi hayatını kaybetmiştir.

Everest Hakkında İlgi Çekici Diğer Bilgiler

Dağ o kadar yüksektir ki deniz seviyesinde 100 derecede kaynayan su zirvede 71 derecede kaynar.

BUNA DA BAKIN...  Kelebekler Vadisi Fethiye

Dağın her yıl 4mm yükseldiği hesaplanmıştır.

Dağa tırmanmak için onlarca farklı rota vardır ve bir tırmanış ortalama 40 gün kadar sürmektedir.

Dağın zirvesinde oksijen oranı deniz seviyesine göre çok daha azdır ve oksijen oranı %35’tir.

2015 yılında meydana gelen Nepal depreminden sonra dağın 2,5 cm alçaldığı hesap edilmiştir.

2005 yılında Nepalli bir çift dağın zirvesinde evlenen ilk insan olmuşlardır.

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’in zirvesindeki kaya 450 milyon yaşındadır ve denizde oluşan bir kireç taşıdır. Diğer bir ifadeyle, Everest’in zirvesinin bundan yüz milyonlarca yıl önce denizin altında olduğunu bilmek çok şaşırtıcıdır.

Dağ bu halini günümüzden yaklaşık 60 milyon yıl önce almıştır ve her yıl yarım santim kadar yükselmeye devam etmektedir.

Everest dağına çıkan ilk Türk dağcı olan Nasuh Mahruki bu tırmanışını 21 Mayıs 1995’te yapmıştır.

Tunç Fındık, Yılmaz Sevgül, Haldun Ülkenli ve Mustafa Kalaycı dağa çıkan diğer Türklerdir.

Paylaş

Yorum yapın