Perşembe, Mart 28

Bursa Koza Hanı

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa Koza Hanı, 15. yüzyılın sonlarında Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Günümüzün eski yapısını koruyabilmiş eserleri arasındadır. Yapının orta kısmında şadırvan olarak bir mescidi vardır. Osmanlının izlerinin yakından görüleceği bu hanın her parçası büyük bir ustalıkla işlenmiş durumdadır. İçinde bulunduğumuz zamana kadar pek çok isimle bilinen eserlerden biri olmuştur. Kimilerinin Yeni Kervansaray olarak adlandırdığı bu yapı, kimileri tarafından da Sırmakeş Han olarak adlandırılmıştır. İpek kozası ticareti burada yapıldığından dolayı, bundan sonraki zamanlarda Koza hanı olarak isimlendirilmiştir. Bu ticareti yapabilmek için Bursa’ya yolu düşen tüccarların aynı zamanda konaklama imkanı da bulduğu yerlerden biridir. Burayı hem ticaret yapmak, hem de gelen malları depolama adına kullanmışlardır. Uzun yıllardan beri devam eden bu durum, günümüzde de aynı şekilde sürmektedir.

Yapısı:

koza hanı

Dikdörtgen bir avlusu olan han, iki bölümden meydana getirilmiştir. Dış duvarında tuğlalardan ve taşlardan yardım alındı. Toplamda 95 odaya sahip olurken, bunlardan 45 tanesi zeminde 50 tanesi de alt katta konumlandırılmıştır. Odaları altlı ve üstlü olarak revaklarla çevrelenmiştir. Eskiden ahşap olarak bilinen revaklar, onarım sürecinden sonra kagire olarak değiştirildi. Tonozla örtülü olan odalarda ise iki pencere vardır.

Avluda Selçuklunun etkilerine daha iyi bir şekilde rastlamak mümkündür. Sekiz kenarlı olan havuzlu şadırvan bir kubbeyle örtülmüş durumdadır. Bunun yanında yapının hareketlendirildiği ve mavi çinilerle süslendiğini de belirtmek gerekir. İç koza Han olarak adlandırılan yer ise hayvan ahırı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde değiştirilen bu alan şimdilerde yeme ve içme alanı olarak kullanılmaktadır.

Nasıl Gidilir?

koza hanı

Bursa Koza Hanı, merkezi bir yerde bulunur. Ulu Cami’ye yalnızca 300 metre uzaklıkta olduğu için buraya ulaşımda herhangi bir sorun çekmezsiniz. Otobüsler direk olarak Ulu Cami’nin önünde inecektir. Buradan sadece dört dakikalık bir mesafe yürüyerek, Koza Han’a ulaşabileceksiniz. Aynı zamanda kendi aracınızla birlikte merkezde bulunan Osmangazi Mahallesine gelerek buradan da direk olarak hana ulaşmanız mümkündür. Kapalı çarşı ile karşılıklı şekilde konumlandırılmış Koza Han’ın çevresinde çok sayıdaki tarihi eseri gezerek, gezinizi daha iyi bir şekilde geçirebilirsiniz.

BUNA DA BAKIN...  Hacer Aydın, Kalaş Vadisi Seyahatini anlattı...
Paylaş

Yorum yapın