Cuma, Mart 29

İstanbul’un Tarihi Mekanlarından Biri: IHLAMUR KASRI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Beşiktaş’ta bulunan Ihlamur Kasrı, Osmanlı Devleti 31. Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Padişah burada yabancı devlet adamlarını, çeşitli sanatkarları ağırlamış.

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Ihlamur Kasrı, Osmanlı Devleti 31. Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Padişah burada yabancı devlet adamlarını, çeşitli sanatkarları ağırlamış. Kasır sözcük anlamı olarak köşk demektir. Kasırlar, gösterişli bir nevi küçük saray konumunda ve genellikle hükümdarlar için yapılan yapılardır.

Sultan Abdülmecid, 1846 yılında Fransız Şair Lamartine’i Ihlamur Kasrı’nda ağırlamış. Şair Lamartine Ihlamur Kasrı’ndan söz ederken “Binanın karşısındaki bahçede güzel yemiş ağaçları ile bu vadiye ismini veren ıhlamurlar vardı. Köşke çıkan üç basamaklı merdivenin önünde, yasemin dallarını aşamayan küçük bir fiskiye, tatlı bir şırıltı ile mermer havuza dökülüyordu. Ihlamur padişahın en sevdiği köşktür, burada dinlenir ve mütalaa eder” diye bahsetmektedir.

Buram buram tarih kokan Ihlamur Kasrı, dış görünümüyle dahi beni büyüledi. Yüksek duvarlı, demir kapılı bahçede rengarenk çiçekler, yemyeşil çimler arasında geziyorum. Özellikle Kasır içinde yer alan Maiyet köşkü şimdi kafeterya olarak kullanılıyor. Kocaman manolya ağaçları arasında yorgunluk kahvesini içerek güzelim bahçeyi seyretmek, harikaydı.

Ihlamur Kasrı’nın tarihi 1830’lu yıllara kadar gitmektedir. Merasim ve Maiyet köşkü ismiyle anılan iki yapıdan oluşuyor. Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç kısımdan oluşan dinlenme alanlarının içinde yer alan Kasır, Sultan üçüncü Ahmet döneminde has bahçeye dönüştürülmüş.

Ana yapıt olan merasim köşkü’nün ön cephesinde Barok çizgiler taşıyan merdiven ve ilginç kabartmalarıyla güzel bir mimariye sahip. 19. Yüzyıl mimarisinin gözde eserlerinden olan Ihlamur Kasrı, bir mücevher inceliğinde inşa edilmiş, sanatsal bir yapı.

Ihlamur Kasrı pazartesi günleri ziyarete kapalı. Diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir. Girişler ücretli.

BUNA DA BAKIN...  Bitlis Nemrut Gölü

YAZI: NURTEN ÖĞÜT

Paylaş

Yorum yapın