Cuma, Mart 29

Tlos Antik Kenti Muğla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tlos Antik Kenti Muğla MÖ 3yy

Fethiye’ye 40 km. uzaklıktaki Tlos antik şehrine Fethiye-Antalya yolu üstünde 22 km sonra Kemer Bucağı’na sapıp, kent içinden sağa dönerek (Çatallar Köyü yolu) 13 km. lik bir yolla ulaşılıyor.

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Likya uygarlığının mühim yerleşim merkezleri arasında tespit edilen Tlos Antik Kenti’nde 2015 senesi arkeolojik kazıları başlıyor. Hem de antik şehirteki tiyatro ve akropol surlarının ayağa kaldırılması amacıyla mühim restorasyon projeleri hazırlandı.

2005 senesinden beri bilimsel ekip ile birlikte süren kazılarda bu yıl, antik şehirin tiyatrosunda, şehir bazalikasında, Kronos tapınağında ve stadyum bölümünde çalışmalar devam edecek.

Restorasyon Projeleri Hazır
Antik tiyatronun sahne binasının her bir taşı tek tek belgelendiğini ve kağıt üstünde orijinal yerlerine taşındığını bildiren Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, restorasyon projesini hazırladıklarını, onaylandığında derhal çalışmaya başlayacaklarını söyledi. Aynı şekilde akropolün etrafını çevreyen surlar amacıyla de restorasyon projesi hazırladıklarına değinen Prof. Dr. Korkut, bu projeleri Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunduklarını sözlerine ekledi.

Özel Bir Kent
Tlos Antik Kenti Tiyatrosunun MÖ 3. yüzyılda inşa edildiği detaylı yazılı belgelerle kanıtlandı. MS. 240 senesinde yaşanan depremden sonra onarılarak şu zamana kadar vardığı belirtiliyor. Akropol bölümünde tespit edilen Kronos Tapınağı ise bu şehirin önemini gösteriyor. Kronos Tapınağı, tanrıların tanrısı olarak tanınan gök tanrısı Kronos’a adanmış. Hem de Anadolu’da Kronos’a adandığı tanınan diğer bir mabet bulunmuyor.

Tlos Antik Kenti
Fethiye’ye 40 kilometre mesafede tespit edilen Tlos Antik Kenti UNESCO, Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Tlos şehir adının Tremilus ile Praksidike’nin dört oğlundan biri olan Tloos’tan geldiğine inanılıyor. Likyalıların daha Ege Göçleri evvel bu topraklardaki varlığı, antik yazıtlarla ve arkeolojik buluntularla belgelenmiştir. Bölgenin coğrafi olarak tanımlanmasında sarfedilen Lukka/ Lukki ifadeleri hem Hitit hem de Mısır metinlerinden, MÖ. 15. Yüzyıldan itibaren bilinmektedir.

BUNA DA BAKIN...  Datça Nasıl Bir Yer? Datça Taş Evler

Tlos Antik Kenti Xanthos, Patara, Pinara, Olympos ve Myra gibi birliğin üç oy hakkına sahip en büyük altı şehrinden biri kabul edilmiştir. MS 43 senesinde Roma İmparatoru Claudius Likya Bölgesi’ni bir Roma eyaletine dönüştürür. Bu devrede de Tlos birlik amacıyladeki önemini korumuş ve Metropolis unvanını taşımaya devam etmiştir. Bu önemden kaynaklanmış olsa lüzum ki, Patara’da dikilen Yol Klavuz Anıtı’nda vurgulandığı gibi, Likya yol ağı yedi değişik açıdan Tlos’a bağlanmıştır.

Hristiyanlık Dönemi’nde Tlos, Likya’nın mühim piskoposluk merkezlerindendir. Bu dinsel önemin MS 12. yüzyıla kadar devam ettiği arkeolojik verilerle belgelenmiştir. Tlos, Likya sınırları amacıyladeki önemini Osmanlı Dönemi’nde de hissettirir. Bölgeye en son 19. yüzyılda gelen ve “Kanlı Ali Ağa” olarak ünlenen Osmanlı Derebeyi, Tlos Akropolünün zirvesine antik devre kalıntılarını da kullanarak şatosunu inşa etmiştir. Günümüz çağdaş Yaka Köyü antik Tlos yerleşiminin üstüne kurulmuştur.

Paylaş

Yorum yapın