Perşembe, Mart 28

Tortum Şelalesi Erzurum

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tortum Şelalesi Erzurum Ülkemizdeki Cennet Köşeler

Tortum Şelalesi Erzurum ilinde bulunmaktadır. Tortum Çayı üzerinde bulunan ve Tortum Gölü’nde biten muhteşem doğal bir şelaledir.

tortum-waterfall

Tortum Şelalesi, 1700’lü senelerin ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın toprak kayması sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatmasıyla oluşan doğal bir şelaledir. Tortum Şelalesi, Tortum gölü’nün Tev Vadisi ile gölün kuzey kısmı arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum şelalesi’nin döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden akmakta ve 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen bu harika sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal güzelliktir.

Tortum Şelalesi Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtalarının en yüksek şelalesidir.

Tortum Şelalesi oluşumu açsından dünyanın ikinci,yüksekliği bakımıdan ise dünyanın üçüncü şelalesidir.

Tortum Gölü kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarken yaptığı şelale burada yatağa yakın dirençli kireçtaşı katmanları üzerinden geçer. 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşen sular; üstte gökkuşağı, altta koca bir Dev Kazanı meydana getirmiştir. Şelalenin aktığı yerde çok güzel piknik alanları bulunmaktadır. Şelalenin aktığı yerden dipteki Dev kazanı’na demir korkuluklu, çok uzun taş merdivenlerle inip Tortum Çayını ahşap köprüden geçerek Tortum Hidroelektrik Santrali sahasına aynı merdivenlerin karşı tarafındaki ile çıkılmaktadır.

Dev Kazanı diye nitelendirilen yerde şelalenin aktığı zamanlarda şelale sularının oluşturduğu yağmur insanları yazın sıcaklığında serinletmektedir.

Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, A.B.D de Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesidir. Şelalemiz oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir.

BUNA DA BAKIN...  Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Tortum Şelalesine 1952-1960 yılları arasında Hidroelektrik Santrali yapılmış ve ülkemizin elektrik ihtiyacına katkıda bulunmaya başlamıştır.

Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir.

İlçe toprakları Erzurum-Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir.

Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yeralan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yeralan tortum gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.

Nasıl Gidilir: Erzurum doğu semt garajından Uzundere minibüsleri sürekli sefer yapmaktadır. Uzundere ilçesi Erzurum’a 85 km uzaklıkta olup Tortum şelalesi ilçeye 35 km uzaklıktadır.

Eğer bu yeri ziyaret ettiyseniz lütfen yorum kısmına yorum yapmaktan çekinmeyiniz. Guzelyerler.net

[Best_Wordpress_Gallery id=”39″ gal_title=”tortum”]

Paylaş

Yorum yapın