Avrupa Gönüllü Hizmeti, üniversite mezuniyeti, dil yeterliliği olmaksızın 1 yıla kadar Avrupa’da kabul aldığınız projede gönüllü faaliyetlere katılmanızı sağlarken cep harçlığınızı karşılayan bir projedir. İşte bu konuda ayrıntıları merak edenler için bütün soruların cevapları…
Avrupa Gönüllü Hizmeti Nedir?
18-30 yaş arasında genç, dinamik bir bireysiniz, yurt dışına çıkmak, yeni bir dil öğrenmek istiyorsunuz ancak yeterli bütçeniz yok. Work and travel gibi programlara başvurdunuz ancak yeterli sponsor desteği alamadığınız için yurt dışı hayalleriniz size kaldı. İşte tam burada Avrupa Gönüllü Hizmeti karşınıza çıkıyor. Avrupa Gönüllü Hizmeti, üniversite mezuniyetiniz, dil yeterliliğiniz önemli olmaksızın 1 yıla kadar Avrupa’da kabul aldığınız projede gönüllü faaliyetlere katılmanızı sağlayan, belirlenen miktarda cep harçlığınızı karşılayan bir projedir. Bu proje sayesinde iletişim becerisi kazanabilir, yabancı dilinizi geliştirebilir, hiç tanımadığınız yeni bir kurumda çalışarak özgüveninizi artırabilirsiniz.
l AGH’de konaklama, sigorta ve vize masrafları karşılanır.
l Yol masraflarınız belirtilen kilometreye göre hesaplanarak karşılanır.
l Cep harçlığınız ise gideceğiniz ülkeye göre değişmekte olup, koordinatör kuruluş tarafından karşılanır.
Nasıl başvuru yapabilirim?
Başvurular ancak sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yapılabilmektedir. Bu sebeple bir gönderen kuruluş (Vakıf, dernek, üniversite, belediye) bulmalısınız. Akredite kuruluşları arama motorundan çok rahatlıkla bulabilirsiniz.
İyi ama ben dil bilmiyorum, arama motorları İngilizce, gönderen kuruluşu nasıl bulacağım?
Bunun için Avrupa Gönüllü Hizmeti hakkında bilgi veren kuruluşlardan veya İngilizce bilen bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Gittiğiniz ülkede bulunduğunuz seviyeye göre yurt dışında dil kursu alacaksınız üstelik pratik yapma imkanınız bulunduğu için kısa sürede ilerleme kaydedebilirsiniz.
Başvuru yapacağım ancak ne gibi faaliyetlerde gönüllü olarak bulunabilirim?
Başvuru yapmadan önce arama motorlarında belirlenen projeler için gönüllü arandığını göreceksiniz. Proje konusunu siz seçebilirsiniz. Örneğin; gençlik projeleri, yaşlı bireylere hizmet projeleri, sosyal girişimcilik projeleri, çevre projeleri gibi.
Başvuru yapmadan önce seçtiğin projenin şartlarını iyi okuman gerekiyor. CV ve Motivasyon mektubunu da özenle hazırlamış olman önemli. CV için internet üzerinde online CV oluşturan sitelerden yardım alabilirsin. Motivasyon mektubu için ise yine İngilizcesine güvendiğin bir arkadaşından yardım isteyebilirsin.
Motivasyon mektubunda dikkat edilmesi gereken şey, okuyanı düşünmektir. Düşünün, ev sahibi kuruluşsunuz ve günde yüzlerce motivasyon mektubu okumak zorunda kalıyorsunuz. Mektupların çoğu onlarca sayfa hayatını anlatmış, görselliğe önem verilmemiş mektuplar. Motivasyon mektubunuzu yazarken kısa ve öz olmalısınız. Yani neden katılmak istediğinizi, sosyal becerilerinizi anlatın, kendinizden bahsedin yeterli. Ve unutmayın, motivasyon mektubunda görsellik önemlidir. Bulunduğunuz ülkede katıldığınız sosyal faaliyetlerden fotoğraflar ekleyebilirsiniz.
Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne kabul almak için en kolay yol gönderen kuruluşların ortak olduğu projeye başvuru yapmaktır. Bunun için gönderen kuruluşların sosyal medya hesaplarını takip etmen yeterli. Projelere duyurularda bulunan Avrupa Gönüllü Hizmeti proje ilanlarından ulaşabilirsin.
Gönderen kuruluşu buldum, projemi seçtim, ne yapmalıyım?
Hazırladığın CV ve motivasyon mektubunu gönderen kuruluşa iletmelisin. Gönderen kuruluş senin adına ev sahibi kuruluşa başvuruda bulunur.
Cevap geldi, olumsuz. Ne yapmalıyım?
Umutsuzluğa kapılmamalısın, bu kez olmazsa başka bir proje için aranan kişi olabilirsin. Önemli olan, ne kadar istekli olduğundur.
Cevap geldi, olumlu. Biletimi alıp gidebilir miyim?
Hayır, maalesef hemen yola çıkamazsın. Öncelikle, gönderen kuruluşa kabul aldığını bildirmelisin. Zaten daha sonraki kısımları gönderen kuruluş üstlenecektir, sana sadece proje tarihini beklemek kalıyor.