Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi, Muğla’nın Bodrum ilçesinde iki limanın arasında kayalık bir alanın üstüne kurulu olan yapı günümüze kadar zararsız bir şekilde gelmiştir. 1400’lü senelerin sonundan 1500’lü senelerin başına kadar inşa edilen kale o zamanlarda St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olarak kullanılmaktaydı. Günümüzdeyse Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan kalenin içerisinde Türk Hamamı, Cam Salonu, Sikke ve Mücevherat Salonu, Amphora sergisi, Cam Batığı, Doğu Roma Gemisi, İşkence ve Katliam Odaları, Karyalı Prenses Salonu gibi bölümler sergilenmektedir. Kalenin avlu bölümlerindeyse bazı eserler ziyaretçilerin beğenilerine sunulmaktadır. 1995 yılında Yılın Müzesi yarışmalarında ‘’ Özel Övgü ‘’ ödülünü de almayı başarmıştır.
Bodrum Kalesi’nde Gezilecek Yerler
İç kalenin içinde yer alan kuleler farklı ülkelerin adlarıyla isimlendirilmiştir. En yüksek kuleye sahip olan Fransız kulesi 47.50 metre yükseklikte. Geriye kalan kulelerin isimleri ise Alman, Yılanlı, İtalyan ve İngiliz kuleleri olarak biliniyor. İç kaleye ulaşabilmeniz için 7 kapıyı geçmelisiniz. Bu kapıların üstünde farklı armalar yer alıyor. Armaların üstünde ejder, haçlar, aslan figürleri, düz ve yatay bantları görebilirsiniz.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Kale içinde bulunan bu bölüme girişinizi Bodrum Limanı’ndan yapılmaktadır. Müzeye girişteki yerde sizleri Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakır Karaağaçlıyla Heredot’un heykelleri karşılamaktadır.
Kale
İçine girip daha sonra dar merdivenli tünelleri geçeceksiniz. İç kaleye ulaşabilmeniz için farklı kapılardan ve köprüden geçmeniz gerekmekte. Osmanlı zamanında kale içerisinde yer alan kiliseye minare ilave edip cami olarak kullanmışlar. Ayrıca da Türk Hamamı inşa edilmiştir.
İç kaleye ulaşıp daha sonrasında koridorun tam altında yer alan sarnıçlar, kalenin kuşatıldığı dönemlerde su ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış. Günümüzdeyse bu sarnıçlardan bazılar halen aktif bir şekilde kullanıldığı belirtilmekte. İç kalenin değişik türden ağaçları bulundurmakla beraber bahçesinde çok çeşitli hayvanlarında dolaştığı geniş bir alanı bulunuyor. Oturup dinleneceğiniz ve bir şeyler içeceğiniz kafe de bulunmaktadır.
Amphora Sergilemesi
Amphora iki kulptan oluşmaktadır. Tarih yerlerinde gıda maddelerinin saklanması işleminde kullanılmıştır. Müzede saklanan bu testiler dünya üzerinde bulunan en büyük amphora tarihi eserleri olarak biliniyor. Sünger avlayabilmek için su altında bulunan halk tarafından çıkartılarak müzeye hediye edilmiştir. Burada yer alan amphoraları çok az bir şekilde ziyaretçiye gösterilir.