Kapladığı 795.000 kilometrekarelik yerle Türkiye’den daha büyük bir alanı kaplayan bu nehir, yeryüzünde bulunan akarsular arasında en ilginç drenaj sistemine sahip olanlardan biridir. Mekong Nehri’nin ilginç yönlerinden biri de bazen ters akmasıdır.
Dünyanın en büyük akarsularından biri olan Mekong Nehri’nin uzunluğu 4350 kilometredir. Güneydoğu Asya’nın hayat damarı olan bu nehir, uzunluğu ile dünyanın en uzun ilk 10 nehri arasında yer alır. Mekong Nehri, Himalaya Dağları’ndan başlayıp Çin, Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam ve Myanmar’dan geçip Pasifik Okyanusu’na dökülür.
Kapladığı 795.000 kilometrekarelik yerle Türkiye’den daha büyük bir alanı kaplayan bu nehir, yeryüzünde bulunan akarsular arasında en ilginç drenaj sistemine sahip olanlardan biridir. Altı ülkenin içinden geçen nehrin havzasında yaşayan insan sayısı ise 60 milyondur.
Mekong Nehri’nin Çevresine Sağladığı Yararlar
Hindiçin bölgesinin enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayan Mekong, tarım için tarlaların su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar. Barındırdığı çok sayıda balıkla, çevresindeki insanların balıkçılıktan da geçimini sağlamasına yarayan nehir aynı zamanda geçtiği ülkelerin iç suları ulaşımında da etkilidir. Hindiçin’in en büyük doğal gölü olan Tonle Sap’ın suyunun bu nehirden gelmesinin yanı sıra sularının içinde bulunan 300 kiloluk dev Mekong yayın balığı da bu nehrin ilgi çekici yanlarındandır. Hidroelektrik enerji üretiminde de faydalanılan Mekong Nehri, 14 tane barajın da su ihtiyacını karşılar.
Mekong Şehri Ve Tarih
Geçmişte kurulan büyük uygarlıkların çoğu büyük nehirlerin etraflarına kurulmuştur. Bunun sebebi de geçmişte en önemli geçim kaynağının tarım olmasından dolayı suya olan ihtiyaçtır. 12. yüzyılda dünyanın en büyük kenti olan Angkor Uygarlığı ‘da Mekong Nehri’nin çevresine kurulmuştur. 13. yüzyılda bilinmeyen nedenlerden dolayı yıkılan bu uygarlık, şu anda günümüzde geri kalanlarıyla antik kent olarak UNESCO’nun koruması altında bulunuyor.
Mekong Nehri’nin ilginç yönlerinden biri de bazen ters akmasıdır. Tropikal bölge içinde akan nehrin etrafı yağmur ormanlarıyla çevrilidir. Bölgenin iklimi ve mevsim özellikleri nedeniyle Mayıs-Ekim ayları arasında nerdeyse her gün yağmur yağar. Ekim-Nisan ayları arasında ise yağmur kısmen durur ve nehrin akımı biraz daha dinginleşir.