PEYGAMBERLE ŞEHRİ BALIKLI GÖL
Şanlıurfa İli kent merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak tanınır. Gerek manevi havası gerekse tarihi ve kültürel olması nedeniyle ziyaret edilmesi gereken bir şehrimiz. Şanlıurfa’ya hiç gittiniz mi ? Yada yolunuz düştü mü ? Eğer daha önce hiç gitmemiş iseniz Urfa’ya gitmeye karar verdiyseniz, şehir ile özdeşleşen ve kendisine özgü iki yerden biri olan balıklı göle gitmeden olmaz. Gölün içersinde olduğu parka girerken, kendinizi dünyanın dertlerinden soyutlayıp, geçmişe ve maneviyata adepta olarak girmekte yarar var. Hz İbrahim’i ve hikayeyi bilmeli, peygamberlerin gezdiği topraklar olmasından dolayı saygı duyulması gerekir.Zamanla ziyaretçilerce eski özelliğini kaybettiği söylensede, Balıklı göl ve etrafındaki ibadet yerlerinin tamamını değerlendirirsek muhakkak gidilmesi gereken bir yer.
ŞANLIURFA VE BALIKLI GÖL’ÜN KISACA TARİHİ
Balıklı göl Urfanın Güneybatısında yer alıp, devrin zalim Babil hükümdarı Nemrut doğrulusunda Hz. İbrahim mancılıkla ateşe atıldığı sırada oluşmuştur. Tanrı Hz. İbrahim’e peygamberlik vazifesini verildikten sonra putlarla mücadele etmiştir. Hazreti İbrahim, Zalim hükümdar Nemrutun ilgisini çekmiş ve ona düşman olmuştur. Rivayete göre Nemrut bir gece rüyasında senedız (yıldız) görür. Bu rüyadan çok büyülenen Nemrut rüyasını yorumlatır.
Rüya yorumcuları o sene doğacak erkek çocuğunun hükümdarlığı elinden alacağını söylerler. Telaşlanan Nemrut o sene doğan bütün erkek çocukları öldürtme emri vermiştir. Hz İbrahimin babası bu emri duyar duymaz hanımını bir mağaraya götürmüştir. Ve eşi orada doğum yaptıktan sonra evladını orada bırakarak köye dönüyor. Rivayetin devamına göre bir müddet sonra gittiğinde bakıyorki evladı yaşıyor ve bir ceylanın koruması be beslemesi ile hayatta kalıyor. Rabbim yaşatmak istediğinde her şekilde yaşatıyor. Ayrıca Buradaki balıkların tutularak yenmesi halinde zehirlenmelere neden olduğu söylenmektedir.
BALIKLI GÖL HASTALIKLARA ŞİFA OLUNDUĞU BİLİNİYOR
Balıklı Göl hastalara umut oluyor. Araştırmalara göre balıklar sedef hastalığının oluşturduğu sedef plakalarını ısırıp kalkmalarına sebep olduğu olurlar. Fakat göldeki hijyen koşullarının sıhhat yönünden ideal olması gerekir. Balıkların bu şekilde ısırdıkları lezyonlarda kanama meydana çıkmakta ve suyun içersinde kan yolu ile birtakım hastalıkların bulaşma riski olmaktadır. Böylece hastalıkların şahıstan şahsa bulaşma riski meydana çıkmaktadır. Bu yüzden hastalarının daha dikkatli olması gerekir.