Çorum Müzesi 1968 yılında ilk olarak kapılarını ziyarete açmıştır. 1989 yılında tekrar düzenlemesi yapılan bu müze, daha sonra bu şekilde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Müzede genel olarak Ortaköy, Pazarlı, Alişar, Alacahöyük gibi kalıntıların görülmesi mümkündür. Bunun yanında etnografik eserlerde sıkça görülebilir.
Koleksiyon eserleri arasında ise tarihin en dikkat çekici dönemleri olan Roma, Bizans, Hellenistik ve Eski Tunç gibi dönemlerin eserleri bulunmaktadır. Bu dönemlere ait olan halı ve kilim, giysiler, süs eşyaları gibi pek çok eşyanın burada bulunması mümkün olacaktır. Öte yandan Osmanlı dönemini daha iyi tanımak isteyen kişilerinde yolu buraya mutlaka düşmelidir. O döneme ait olan el yazmaları, madeni eserler, ahşap eşyaları gibi zengin sayıdaki koleksiyonu burada inceleme şansı yakalayabilirsiniz.
Müzenin bahçesi de binbir özenle oluşturulmuş olup, herkesin beğenisini kazanan yerlerden biri olmuştur. Burada bulunan boğa tasvirli çeşme, Bizans’a ait olan heykeller, Osmanlının mezar taşları her ziyaretçinin dikkatini çeken ayrıntılar arasındadır. Tarihi eserleri geniş bir şekilde kapsayan bu eserler sayesinde, farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Çorum Müzesinin önemi ise, Batı ve Doğu arasında sanki bir köprü görevi görmesidir. Özellikle her dönemin ve çevrenin eserlerine buradan ulaşabileceğiniz için, tarihi daha net bir dille öğrenmeniz mümkün olabilir.
Yapısı:
Müzenin yapısında 19. Yüzyılın mimarisine rastlanır. Bu dönemlerin gösterişli ve zevkli yapıları gibi tasarlanmış yerler arasındadır. Zaman içinde değişime uğrayan bu yapının, ilk olarak hastane olmasına karar verilmişti. Daha sonra lise, Makine yüksek okulu gibi çeşitli şeyler içinde kullanıldı. 1989 yılında oluşan büyük bir yangın sonrası hasar gören bu bina, daha sonra uzun bir onarım sürecine alındı. Burada tamamen yenilenmesi sağlanırken, daha farklı bir görüntüye getirilmesi başlamış oldu. 2003 yılına gelindiğinde ise kapılarını bu sefer Müze olarak açmıştır.
Nasıl Gidilir?
Bu müze şehir merkezinden yürüme mesafesindedir. Otogara yaklaşık olarak 500 metre kadar uzaklıkta olduğu için, kısa bir yürüyüş sonrası buraya ulaşmanız mümkün olur. Haftanın her günü açık olup sabah 8, akşam 17 saatleri arasında burayı ziyaret edebilirsiniz.