Çok eski tarihe dayanan geçmişe sahip olan Tokyo aynı hem Japonya’nın, hem de dünyanın en pahalı şehirlerindendir.
Japonya’nın başkenti olan Tokyo, seyahatseverlerin listesinde olan şehirlerdendir. Tokyo’nun merkezinde 12 milyon kişi yaşamaktadır. Bölgeleri de dahil edildiğinde ise yaşayan kişi sayısı 35 milyona ulaşmaktadır. Bu rakam Tokyo’yu dünyanın en büyük metropol şehirlerinden biri yapmaktadır.
Şehrin önceki adı “ Edo” dur ve 1603 yılında Şogun yönetimi tarafından kurulmuştur. 1868 yılında Şogun yönetimine son veren İmparator Meiji bölgeye Tokyo adını vermiştir.
1923 yılında önce deprem ardından da 2. Dünya savaşı sırasında ABD tarafından gönderilen atom bombası sonrası ülke kaosa girmiş ve uzun bir dönemden sonra gelişme göstererek iyileşmiştir.
Tokyo İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Dil : Japonya’nın başkenti Tokyo’da resmi dil olarak Japonca kullanılmaktadır. İngilizce bilenlerin sayısı da bir hayli fazladır. Gezilerinizde insanlarla anlaşmada sorun yaşamazsınız ancak bazı levhaları karışık Japon alfabesinden dolayı çözümlemekte zorlanabilirsiniz.
Vize : Tokyo’yu ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 3 aya kadar olan ziyaret süresi için herhangi bir vize şartı bulunmamaktadır. Bu vize muafiyeti içerisinde daha önce bazı nedenlerden dolayı Japonya’dan sınır dışı edilen veya Japonya’da ki kanunlara göre ceza almış kişiler dahil değildir.
Hava Durumu : Sıcaklığın en yüksek olduğu Ağustos Ayı ortalama 26 derecedir. Sıcaklığın en düşük olduğu Ocak –Şubat ayı’nda ise ortalama 5 derecedir.
Para Birimi : Tokyo’nun resmi para birimi Japon Yeni’dir. Ziyaretçilerin dikkat etmesi gereken nokta ise Tokyo’da Dolar ve Euro dahil yabancı para kullanılmamaktadır. Bu yüzden bankalardan dövizi bozdurmanız gerekmektedir. Eğer Tokyo’ya hafta sonu ulaştıysanız havaalanından Yen almanız gerekmektedir.
Saat Farkı : Türkiye ile Tokyo arasındaki saat farkı 7’dir. Tokyo ( GMT +9 ), Türkiye ( GMT +2 )’dir. Türkiye’de saat sabah 10:00 iken Tokyo’da öğleden sonra 17:00’dır.
Tokyo Konaklama
Japonya’nın başkenti olan Tokyo’da her bütçeye ve her amaca uygun oteli kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Şehrin dört bir yanında iş otelleri ile birlikte lüks batı otelleri yer almaktadır. Aynı zamanda daha ekonomik bir konaklama tercih edenler için kapsül otel seçenekleri yer almaktadır.
Eğer Japon kültürüne ilgi duyuyor, halk ile iç içe olmak istiyorsanız Rykonlar ismi verilen küçük misafir evlerinde konaklayabilirsiniz.
Tokyo’daki lüks otellerin çoğu Shinjuku ve Akasaka bölgesinde yer alıyor.
Tokyo’da Ne Yenir – Ne İçilir ?
Uzak doğu mutfağı olmasından dolayı mutfak kültürü ağırlıklı olarak deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Burada daha önce hiç yemediğiniz çok farklı soslardan oluşan balık ürünlerini mutlaka denemelisiniz.
Tokyo’da şunları yemeden dönmeyin…
Sushi: Suşi pirinci ve balık ile yapılan bir yemek çeşididir. Onlarca farklı türünü Tokyo’da denemeniz mümkündür.
Yakitori: Japon mutfağından bir tür tavuk kebap. Kushiyaki olarak da bilinir.
Ramen noodles: Çorba içinde sunulan eriştenin Japon mutfağındaki adı. Çorbası, et suyu ile yapılır ve dilimlenmiş et, kurutulmuş deniz yosunu, kamaboko, yeşil soğan ve hatta mısır gibi malzemeler eklenerek servis edilir.
Okonomiyaki: Krep ve pizzaya benzetilen içine çeşitli maddeler katılan bir Japon gözlemesidir. Büyüklüğü ve hazırlanması bölgeden bölgeye göre değişiyor.
Soba noodles: Karabuğdaydan yapılan ince eriştelerdir. Genellikle soba erişteler ya dip sosu ile veya erişte çorbası olarak sıcak çorba halinde servis edilir.
Nigiri-Zushi: Bir pirinç yatağının üzerine konulan deniz ürünlerinden oluşur. Tadı Suşi‘ye yakındır.
Tempura : Bir takım sebze ve deniz ürünlerinin kızartılmasıyla hazırlanan bir yemek çeşididir. Çoğu turist Japon yemeklerini pek sevemez ancak genelde Tempura için olumlu konuşurlar.
Sake: Pirinç şarabıdır. Geçmişi yüzlerce yıl ötesine dayanır iken Tokyo’nun önemli tatlarındandır. Alkol seviyesi ise %15-20 arasında değişiklik göstermektedir.
Bira: Tokyo’da bira üretimi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. Özellikle Sapporo, Kirin ve Ebisu bira cinslerini tadabilirsiniz.
Tokyo’dan Ne Hediyelik Alınır?
Japonya ve Tokyo denildiğinde şüphesiz ki akla ilk olarak teknoloji ürünleri ve alışverişi gelmekte. Elektronik eşyalara merak duyanlar için Akihabara bölgesi idealdir. Tüm sokaklar, caddeler ve büyük binalar elektronik ürün satıcıları ile doludur.
Japon kültürünü yansıtan el emeği hediyelik eşyaları almak için ise Harajuku bölgesine giderek Oriental Bazaar’ı ziyaret etmelisiniz.
Bunun yanında bir zamanlar animasyon çizgi film sektörünü kasıp kavuran Pokemon figürleri de hediyelik olarak tercih edilebilecek eşyalar arasında yer alabilir. Bir çok satış noktasında bu hediyeliklere ulaşabilirsiniz.
Tokyo Gece Hayatı
Tokyo’da geceler bazı bölgelerde çok hızlı ve eğlenceli geçer iken bazı bölgeler ise oldukça sakindir. Eğer Tokyo’da eğlence arıyorsanız;
- Shinjuku
- Shibuya
- Ginza
- Roppongi
bölgelerini ziyaret etmelisiniz.
Bölgede Japonya’nın en büyük Red Light District’i bulunur iken pek çok ünlü gece kulübü, bar, restoran ve masaj salonları yer almaktadır. Gece hayatı yaklaşık 23:00 gibi başlamaktadır.
En İyi Gece Hayatı Bar & Pub & Gece Kulüpleri
- Tokyo Pub Crawl
- H2 International Bar
- Blue Note
- Odeon Tokyo
- Lineclub
- Club Camelot
Tokyo Gezilecek Yerler
1 – İmparatorluk Sarayı
Film ve dizilerde gördüğünüz Japon evlerini yakından görmek isteyenler için ilk durak İmparatorluk Sarayı. Burası aynı zamanda Japonya İmparatorunun resmi konutudur. Kale etrafında geçmişin tüm izlerini görebileceksiniz. Özellikle kale etrafında yer alan su dolu hendekler dikkatinizi çekecek. Chiyoda bölgesinde yer almakta olan İmparatorluk Sarayı bahçe ve etrafında gezi serbest iken sarayın içi ise sadece 2 Ocak’ta ve 23 Aralık’ta ziyarete açılmaktadır.
2 – Sensoji Tapınağı
Sensoji Tapınağı Japonya’daki en büyük ve en ünlü Budist tapınağıdır. Yapımı tahmini olarak 645 yılında tamamlanan bu tapınak aynı zamanda Japonya’da ki en renkli ve en çok ziyaret alan tapınaktır. Sensoji Tapınağına giriş ücreti bulunmaz iken hafta içi her gün 06:00 ile 17:00 arasında halk ve turist ziyaretine açıktır.
3 – Ueno Park
Tokyo’nun en popüler bölgelerinden biridir. 1873 yılında kurulan bu park içerisinde pek çok tapınak ve müze olması turistlerin ilgisini çekmekte ve ziyaretçi akınına uğramasını sağlamaktadır. Sensoji Tapınağı’ndan sonra kentin en büyük ve ilgi çekici tapınağı olan Kaneiji Tapınağı ve Shinobazu göletinin de burada olması parkı popüler kılmaktadır. Ueno Park girişinde herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Parkın içerisinde yer alan başlıca popüler müzeler ise;
- Tokyo Ulusal Müzesi
- Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi
- Ulusal Bilim Müzesi’dir.
4 – Kaneiji Tapınağı
Tokyo’nun en büyük ve en popüler ikinci tapınağıdır. 1625 yılında kurulan bu tapınak zamanının en popüler tapınağı olarak bilinmektedir. Savaşta hasar gören tapınağın parçaları içerisinde bulunduğu Ueno Parkı içerisine dağıtılmıştır. Tapınak hafta içi 09:00 ile 16:00 arasında ziyarete açıktır ve herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.
5 – Tokyo Ulusal Müzesi
1872 yılında kurulan Tokyo Ulusal Müzesi ilk ulusal müze olması açısından Japonya için önem arz etmektedir. Tokyo Ulusal Müzesine giriş ücretlidir. Hafta içi her gün 09:30 ile 17:00 arasında ziyarete açık olan müzeye 620 Yen ödeyerek girebilirsiniz. Müze içerisinde;
- Japonlara özgü resimler
- Heykel
- Kılıçlar
- Metal eşyalar
- Dokumalar
Japon kültürünü yansıtan önemli parçalar, eserler yer almaktadır.
Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Tokyo’da iki farklı havaalanı bulunmaktadır. Bunlar Narita ve Tokyo Uluslararası Havaalanı olan Haneda’dır.
Narita Havaalanından Ulaşım
Havaalanı içerisinde her terminalin kendine özel tren hattı bulunur. Keisei trenlerini kullanırsanız Ueno tarafına gidebilirsiniz. Tokyo şehir merkezine gitmek isteyenler pasaport göstererek 30 dolar ( 3600 yen ) olan bilet fiyatını 15 dolara ( 1800 yen ) düşürebilir.
Haneda Havaalanından Ulaşım
Uluslararası havaalanının hemen dışında yer alan metro istasyonu ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Aynı zamanda bu havaalanı içerisinden kalkmakta olan gezi servisleri ile Ueno veya Asakusa’ya geçebilirsiniz. Skytree Shuttle adı verilen bu servislerin ücreti ise yetişkinler için 920, çocuklar için ise 460 Yendir.
Tokyo’da trafik İstanbul’u aratmayacak derecede yoğun. Dolayısıyla taksi ya da otobüs kullanımını trafikte vakit kaybetmemeniz adına önermiyoruz. Metro hattı oldukça gelişmiştir ve bir çok noktaya metro vasıtası ile rahatça ulaşmak mümkündür. Metroların önemli bölümünde İngilizce yönlendirme levhaları sayesinde kolayca gidilecek destinasyon bulunabilir. Geziniz öncesinde Tokyo metrosu için özel tasarlanmış olan mobil uygulamaları da indirebilirsiniz.
Metroyu kullanmak için Suica kartlarından almak gerekmektedir. Metro ücreti gidilen mesafeye göre değişmekle birlikte, sabit fiyat 160 Yen‘dir. Ekonomik kullanım için günlük veya haftalık versiyonları değerlendirilebilir.