Cumartesi, Mart 30

Amasya İli Arkeoloji ve Mumya Müzesi Gezi Rehberi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

AMASYA ARKEOLOJİ MÜZESİ GEZİ REHBERİ

 

1958 yılında kurulmuş olan Amasya İli Arkeoloji ve Mumya Müzesi yada diğer ismiyle Amasya Müzesi arkeoloji, mumya ve etnografya müzesidir. Tarihi dokusuyla geçmişimize ışık tutan Amasya İlinde yer alan Arkeoloji müzesi içerisinde barındırdığı tarihi eserlerle bizleri aydınlatmaktadır.  Tam tarihi bilinmemekle birlikte yaklaşık 7500 senelik tarihi değerlere sahiptir.

Müzenin içerisinde yer alan ve yaklaşık 1962 senesinde Doğantepe arazisinde bulunan Hitit dönemine ait Fırtına Tanrısı olarak bilinen Teşup’un devasa heykeli en çok ilgi gören eserlerden bir tanesidir.  Teşup kimdir nedir diye soranlar için ufak bir açıklamada bulunalım. Mitolojiye göre kaybolan Fırtına Tanrısı olarak bilinmektedir. Fırtına tanrısı hakkında rivayetler bulunmaktadır. Ancak gerçek olup olmadığı bilinmemektedir. Dünya var olduğundan bu yana insanoğlu kendi hayatını gösteren yada tanrı inancına bağlı olarak birçok yerde heykel yapmıştır. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi dünyanın da belli yerlerinde bu heykellere rastlamak mümkündür.  Yine müze içerisinde bulunan ahşap kapı ve dokuma kumaşlarından oluşan mumyalar bulunmaktadır. Dünyada belki de mumyacılığın en yaygın olduğu yer Mısır olarak bilinir. Ancak müze içerisinde bulunan mumyalar Mısır’da uygulanan mumyalama stillerinden farklı oluşturulmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÜZELER GEÇMİŞİMİZE IŞIK TUTAR

 

 Ülkemizde müzeye olan ilgi istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Aslında tarihimizi bize kolay yoldan anlatan ve birçok eserin aynı ortamda buluştuğu yerdir.  Uzakta olan tarihi eserleri görmeye gitmek yada onların özelliklerini karşılaştırmak elbette zor olacaktır. Ancak farklı dönemlerin ve farklı uygarlıkların eserlerini bir arada görmek, tarihin değişik dönemlerini görmek kişisel olarak tarihimizi bilmemizi olumlu yönde etkileyecektir. Hatta ortam öylesine ilgi çekicidir ki ziyaret edenler bir kez daha gelmek istemektedirler.  Müze merakına sahip değilseniz bir değişiklik yapın ve Amasya Arkeoloji müzesini ziyaret edin. Eğer imkanınız bulunuyorsa rehber eşliğinde ve gezi grubunuzla ziyaret etmeniz daha çekici olacaktır. Yalnız başına gittiğiniz de ayrıntılı bilgi verilemediğinden sıkılabilirsiniz.  Amasya’nın bulunduğu coğrafi konumu gereği tarihe tanıklık etmiş illerimizden bir tanesidir. Yolunuz Amasya’ya düştüyse en azından yarım saatinizi ayırarak burayı gezin. Geçmişimizden bugüne kalan mirasların korunarak bugüne getirilmesi elbette zordur. Bu eserlerin değerlerini bilerek tarihimize sahip çıkmalıyız.

 

BUNA DA BAKIN...  Gizli Cennet: Yeşil Vadi Doğa Parkı...
Paylaş

Yorum yapın