Cuma, Mart 29

Muğla’da Doğal Akvaryum: Kadın Azmağı

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muğla’nın Ula İlçesine bağlı Akyaka mahallesinde doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi’ne dökülen “Kadın Azmağı’na gidip teknelerle azmak turu atmadan dönmek olmazdı.

Kadın Azmağı adeta doğal bir akvaryum… Her sene en az 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Kadın Azmağı’nı gezdiğinizde kafanız boşalıyor, sakinleşiyorsunuz. Kadın Azmağı isminin nereden geldiğine bakalım önce. Azmak, su kaynağı demek. Suyun akıntısının çok kuvvetli olması, debisinden kaynaklı azgın olması itibarıyla burası da Azmak adını almış. Gökova-Akyaka Azmak nehrinin asıl adı olan Kadın Azmağı’nın hikayesi de şöyle: Eskiden köylerde su olmadığından köylü kadınlar bu nehirde yıkarmış çamaşırlarını. O zamandan bu yana Kadın Azmağı deniyor.

35 DAKİKALIK AZMAK TERAPİSİ

Muğla’nın Ula İlçesine bağlı Akyaka mahallesinde doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi’ne dökülen “Kadın Azmağı’na gidip teknelerle azmak turu atmadan dönmek olmazdı.

Akyaka sınırlarındaki Azmak, 2 km boyunda, 8 metre derinliğinde adeta doğal bir akvaryum gibi ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. “Kadın Azmağı’na gidip teknelerle azmak turu atmadan dönmek olmazdı. Özellikle yaz aylarında hafta sonları yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan “Kadın Azmağı” tekne turuyla 35 dakika sürüyor. Ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek yeşil ile mavinin kucaklaştığı doğanın eşsiz güzelliklerini görerek azmağın serinliğini yaşama fırsatım oldu.

Azmak kenarında sabah kahvaltısı için güne başlayıp gece geç saatlere kadar hizmet veren lokantalar bulunuyor. Ben öğle yemeğinde balık yemek için Azmak kenarındaki lokantalardan birini tercih ettim. Fiyatlara dikkat etmenizi öneririm. Balık yemeden önce birkaç yere fiyat sordum. Hepsi farklı ücret söyledi. Bütçeme uygun bir lokantada balık yedim. Tabi ki ekmeğimi ördeklerle paylaşmanı keyfini de yaşadım. Yemekten sonra tavsiye üzerine damla sakızlı dondurma yiyerek günümün keyfini yaşamaya devam ettim.

BUNA DA BAKIN...  Kamil Sandalcılar, Sinop Gezisini Yazdı...

Tabii bir de Azmak’ın buz gibi sularına ayaklarımı soktum. Su gerçekten çok soğuktu. Yüzmek yasak olmasına rağmen yüzmek için suya atlayanlar vardı…Tekne turu ve sonrasında nehir çevresinde yürüyüş yaptım.

Suyu yüzde 60 bol mineralli sodalı olan yüksek debili akıntılı Azmak suyunda , derinlik 40 santim ile 10 metreye kadar değişiyor. Levrek, kefal ve yılan balığı başta olmak üzere değişik balık çeşitlerinin yaşadığı Azmak’ta ayrıca su tavuğu, kaz, ördek olmak üzere çok değişik türde kuşların da yaşam alanını oluşturuyor.

Son yıllarda ziyaretçi sayısındaki artış “Azmak” için bir tehlike oluşturuyor. Birinci derece de doğal sit alanı içinde bulunan “Kadın Azmağı” özellikle yaz aylarında tatilcilerin yoğun baskısı altında. Ekolojik değerlerin yitirilmemesi için yetkililer üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

  • NURTEN ÖĞÜT

Paylaş

Yorum yapın