Artvin Çifte Köprü resmi tarihi kayıtlara göre 18. Yüzyılda yapılmış bir köprü olarak görülse de aslen 650 – 700 yıllık bir geçmişi bulunan oldukça eski tarihi bir köprü olduğu sanılmaktadır. Kesme taş ve moloz taşlardan inşa edilmiş olan köprü fiziki olarak merkezkaç kuvveti ile hesaplanarak çok hassas bir denge ile inşa edilmiş bir köprüdür. Adeta bir mimarlık şaheseri olan köprünün taşları yumurta akı ve kireç ile örülmüştür. Alt tarafı ise tam daire üzerinden hesaplanarak yan yüzeylerine korniş çıkıntılar eklenmiştir.
Dülgerli köyü tarafından gelen ve Kamilet vadisinden süzülerek geçen iki derenin Küçük Köy ve Ortacalar altında birleşim yerinde bulunan köprünün toplam uzunluğu 80 metre civarındadır. 2003 senesinde Karayolları Genel Müdürlüğünce tadilat ve restore edilen köprü günümüzde yayaların kullanımına açıktır. Bazı kişilere göre restorasyon ve tadilatın köprünün özünü bozduğu şeklinde şikayet ettiği bilinse de köprü eski haline göre oldukça iyi bir durumda bulunmaktadır. Köprüye dair şikayetler sadece bununla kısıtlı kalmayıp çevre düzenlemeleri hakkında da halkın ve ziyaretçilerin tepkisini çeken noktaları bulunmaktadır. Özellikle etrafında bilinçsizce yapılmış ve manzaranın doğallığını bozan beton köprüler bulunmaktadır. Ayrıca çarpık inşaatlarda cabası olarak görülmektedir. Umarız ki önümüzdeki günlerde bu tür yapılarla ilgili bir çalışma yürütülür.
Her ne kadar birtakım sorunlar barındırsa da çifte köprü Artvin’in gezip görülmesi gereken tarihi güzelliklerinden birisi olarak görülmektedir. Tarihi yapısı ve doğal güzelliği ile ziyaretçilerin oldukça memnun kaldığı yapıyı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Çifte Köprü’ ye Nasıl Gidilir?
Arhavi ilçe merkezinden özel aracınız ile çifte köprüye 15 dakika içinde ulaşabilmeniz mümkündür. Ulaşım yönünden oldukça rahat olan yolu kişisel aracınız ile gidebilirsiniz. Tarihi esere düzenli olarak giden bir dolmuş veya otobüs seferi bulunmasa da Ortacalar, Arılı ve Küçükköy köylerine giden araçlarla da ulaşabilmeniz mümkündür. Köprünün etrafından çevre düzenlemesi yapılması halinde daha da ilgi çekici bir mekan haline geleceğini düşündüğümüz tarihi eser şuan ki hali ile de oldukça rağbet görmektedir.
Tarihte Çifte Köprü
Çifte köprü birçok kez ekranlarda görülmüştür. Bir zamanlar TRT’de yapılan “Petek” isimli programın jeneriği olarak kullanılan tarihi köprü birçok belgesele konu olmuştur. Ayrıca ünlü Cengiz Kurtoğlu’nun klibinin çekimlerinde mekan olarak kullanılan köprü oldukça tanınan tarihi eserlerimiz arasında yer almaktadır.