Cumartesi, Mart 30

Bursa Ulu Cami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bursa’nın sembollerinden biri olan Bursa Ulu Cami, kent merkezinde yer alır. 1. Bayezid tarafından 1396 yılında yapımına başlanmıştır. 1400 yılında tamamlanan bu yapı, oldukça gösterişli ve geniştir. Çok ayaklı olarak adlandırılan cami yapısının en klasik örnekleri arasında bulunur. Kubbeli yapıya sahip olurken, iç kısmı sayesinde en büyük cami olarak gösterilmiştir.  Yapısında Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait izlere rastlanır. Özellikle dönemin en çok öne çıkan çalışması olan ahşap oymacılığı yapıda çok rahat bir şekilde görülebilmektedir. Kubbenin hemen altında yer alan şadırvanı ise, burayı dikkat çekici yapan özellikler arasındadır.

Tarihi:

1.Bayezid tarafından verilen emirle yapımına başlanmış olan bu cami, Niğbolu seferinin sonrasında inşa edilmeye başlanmıştır. Devletin kendisini tüm dünyaya siyasal ve kültürel açıdan kabul ettirmek istemesinin bir yansımasıdır. Buranın yapıldığı dönemde pek çok hoca alanda ders verirken, burada ders vermeyi bir şeref olarak kabul etmişlerdi. Caminin kurulduğu ilk yıllardan sonraki dönemlerine kadar, itibar nedenlerinden biri haline gelmiştir.

ulu-camii

1855 yılında oluşan deprem sonrası, caminin durumunda büyük bir hasar meydana gelmiştir. 18 kubbesi yerle bir olan caminin sadece ön kubbeleri bu depremden sağlam olarak çıkabildi. Bu depremden sonra büyük bir onarım sürecine girilirken, bu dönemde pek çok yeni düzenleme yapıldı. Dönemin en ünlü hattatları burada bir yenilemeye giderken, içeride yer alan hüsn-ü hatlarında yenilenmesi sağlandı. Bazı yeni yazıların buraya ilave edilmesi kararlaştırıldı. 1889 yılında büyük bir yangından sonra, yeniden hasar alan cami için bir onarım süreci başlamış ve burada yanan ahşapların yenilenmesi sağlanmıştı.

20 kubbeden meydana getirilen Ulu Cami, sekizgen kasnaklarla dizili bir haldedir. Bu kasnaklar her sırada daha alçak bir şekilde sıralandırılmıştır. Üç kapısı bulunan caminin, ana kapısı kuzeyde yer alır.

BUNA DA BAKIN...  Bursa Teleferik Uludağ Kayak Merkezi

Nasıl Gidilir?

Bursa şehir merkezinde bulunan otobüsleri kullanarak buraya ulaşımı sağlayabilirsiniz. Buraya doğrudan giden tramvay olmadığı için, en hızlı ulaşımı bunlarla sağlamanız mümkün olacaktır. 38 sefer sayılı otobüs üzerinden caminin tam olarak önünde inmek mümkün olacaktır. 15 dakikada bir olan otobüsler sayesinde buraya ulaşabilir veya kendi aracınızla ulu cami tabelalarını takip ederek buraya ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Yorum yapın