Salı, Eylül 17

Deniz Dağaşan, Camino Yolu İzlenimlerini Yazdı…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu yazıda size iki kere gittiğim Camino Yolu izlenimlerimi anlatacağım… Camino İspanyolca’da yol anlamına geliyor. Santiago de Compostela ise İspanya’nın kuzey batısındaki on yedi özerk bölgeden biri olan Galiçya’nın başkenti. Santiago de Compostela’da bulunan kilisede St.James’in kemiklerinin bulunduğuna inanılıyor ve Orta çağdan beri hac yolu olarak kabul ediliyor.

Beni  https://www.facebook.com/gezgindenizkizi/

www.instagram.com/gezgindenizkizi adreslerimden ve gezgindenizkizi.com sitemdeki paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz.

Ortaçağdan beri haç yolu olarak kullanılan ve farklı rotalarda yürünen yolda dönem dönem katılanların sayısında da artışlar olmuş. Bu artışta yolla ilgili çıkan kitap, film gibi sanatsal olayların etkisi oluyor. Örneğin Yazar Paulo Coelho 1986 yılında, bu yolun Pireneler’den Santiago’ya kadar olan 700 km’lik bölümünü yürümüş ve Hac adlı  kitabını da yazmş. Bu kitaptan etkilenen pek çok kişi de sırt çantasını alıp yola çıkmış.

SİNEMADA DA ÇOK KONU EDİLDİ

Yine sinemada da Camino de Santiago Compestelo yolunun konu edildiği pek çok film çekilmiş. Bunlardan en çok ilgi göreni ise Emilio Estevez’in yönettiği Martin Sheen’in başrolde oynadığı The Way.

2012’de çekilen bu film de yola çıkanları hala etkiliyor ve yol planları yaptırıyor. Önceleri sadece dinsel bir yürüyüş yoluyken bugün turistik, kültürel amaçlarla da dünyanın pek çok yerinden farklı dinlerden ya da dinsiz insanlar bu yolu yürüyor.

 

SINIRLARIMI ÖLÇMEK İSTEDİM

Ben bu yola 2 kere çıktım. Karar vermemdeki ilk etki Mısır’da tanışıp birlikte seyahat ettiğim Monica adlı bir arkadaşımdı. Onun dediklerinden etkilendim, araştırdım ve yola çıkmaya karar verdim. Kendi sınırlarımı ölçmek istedim ve 61 yaşına girdiğim gün yola çıktım.  İlk sefer St.James yolunu Leon şehrinden başlayarak 11 günde 260 km yürüdüm.

 

İkincisinde ise Porto’dan başlayarak Portekiz yolunu 230 km. 14 günde yürüdüm. İkinci yürüyüşte bir de güzel bir amaca hizmet ettik. 2 arkadaşımla beraber Omurilik Felçlileri Derneği yararına yürüdük. Arkadaşlarım Derya Erkut ve Türkan Meydan ile yürüyüşümüz sayesinde 4 tane akülü iskemle hediye etmeyi başardık bağışlarla…

BUNA DA BAKIN...  Gezilinki İle En Uygun Tatil Rotaları...

Gelelim yürümek isteyenlere küçük ipuçlarına… Öncelikle bana en çok sorulan soruları ve cevaplarımı yazarsam sanırım daha faydalı olacak.

Günde kaç km yürüyebiliriz sizce?

Tabii bu sizin temponuza göre değişir. Ben günde 20 ile 25 km arasında yürüdüm.

Nereden başlamak lazım?

Buna hep aynı cevabı veriyorum. Camino de Santiago Compestelo için evinizden başlayacaksınız. Buna gülüyorlar, şaka yapıyorum sanıyorlar. Oysa öncelikle fikir olarak evde hazırlıklı olmak gerekiyor. Coğrafya çalışmak gerekiyor. Bu bir lüks tatil değil. Konfor düşkünü bir insan bu yürüyüşe çıkmasın mesela. Bu girişten sonra evde hangi rotada yürümeye karar vermek gerekiyor.

Çünkü 100 kilometreden 800 kilometreye kadar farklı rotalar var. 100 km’lik yol 5-6 günde biterken 800 km ortalama bir-bir buçuk ayda bitiyor. Tabii bu süre kişinin yürüyüşüne göre değişiyor.

Ama hepsinden önemlisi katedralden yürüdüğünüze dair sertifika almak istiyorsanız en az 100 km yürümüş olmalısınız.

Bir de bir kısmını bir seferde yürüyüp başka bir sefer diğer kısmını yürüyebilirsiniz.

Bir pasapot varmış. O nedir?

Yollarda damga vurulmuş bir Camino pasaportu…

 

Pasaport, aberque’lerde, kiliselerde ya da kafelerde damgalanıyor…

Camino de Santiago Compestelo yolunun başlangıcında pasaport denen ve 100 km içinde kalınan yerlerde en az 2 damganın basılmış olacağı bir defteriniz oluyor. Yani 4-5 etap varsa hepsindeki yolda en az 2 damga yani 100 kilometrede en az 20 damga basılıyor. Ki o mühürler ne kadar yürüdüğünüzü gösteriyor. Yürüyüş bittiğinde o pasaportu gösterip sertifikayı alıyorsunuz.

Yollarda nerelerde kalabilirim?

Yol boyunca yatakhane tarzı alberque denen yerler var. Sadece bir gece kalınabilen bizim eski hanlar gibi mekanlar. Bunlar manastır gibi yerler olabiliyor. Çok ucuz, geceliği 5 Euro civarında. Hatta bazılarında bağış usulü ödeme yapılıyor. Her gün saat 15.00’de açılıyor, bazen yer bulmak zor olabiliyor. O nedenle erken gidip kuyruğa girmek gerekiyor.

BUNA DA BAKIN...  Kamil Sandalcılar, Sinop Gezisini Yazdı...

Etaplar genelde 15-25 km arası. Arada kalınacak yer yok. O yüzden ancak çadırınız varsa yol kenarında beğendiğiniz bir yere çadır da kurup kalabilirsiniz  Başka şans yok. Tabi bir de taksi çağırıp  gidebilirsiniz

Ben yatakhanede kalamam. Tek odada kalmak isterim. Böyle alternatifler bulamaz mıyım?

Tabii var bütçeniz elverişliyse booking.com’dan rezervasyon yapabilir otellerde kalabilirsiniz. Ama benim şahsi fikrim alberque’lerde kalmak o yolun ruhuna uygun…

Yollarda acıkırsam ya da bir şeye ihtiyacım olursa ne yapabilirim?

Yoldaki köylerde mini marketlerden alıp çantanıza koymanız gerekiyor. Çünkü bazen art arda kafeler oluyor bazem de 10-15 km hiçbir şey bulamayabilirsiniz. Sabah isteğe bağlı olarak hostellerde yiyebilirsiniz. Çoğunda mutfak var, yemeğinizi orada yapıp diğer yürüyüşçülerle paylaşabilir, sohbet eşliğinde yiyebilirsiniz.

Ben uyanınca hemen kahvaltı edemediğim için yollarda kahvaltı ediyordum. 3-5 euro’ya kızarmış ekmekli, yumurtalı kahvaltılar yedim.

Sonrası için benim önerim mutlaka her gün bir muz ya da avokadonun çantada bulunması. Özellikle muzdaki magnezyum yürüyüşte kaslar için faydalı oluyor.

Yolda kaybolma riskim var mı?

Yoldaki tabelalardan biri…

Bu yolun sembolü istiridye. Yollarda da sürekli istiridye tabelası ve sarı oklar göreceksiniz. Onarı takip edince kaybolma riski yok.

Arkadaşımla mı tek mi gitmeliyim? Tek gidersem canım sıkılır diye düşünüyorum…

Ben tek gitmekten yanayım çünkü bu kişinin kendiyle kaldığı bir yol. Bir de ayrıca yollarda dünyanın her yerinden o kadar çok kişiyle karşılaşıyorsunuz ki canınızın sıkılma ihtimali yok. Tabii iletişim kurmaktan yanaysanız…

Ayrıca arkadaşla gidildiğinde yine kendinizi ve her zamanki ortamınızı oraya götürmüş oluyorsunuz. Ama orada yeni arkadaşlıklara açık olduktan sonra arkadaşla da gidilebilir. Tercih sizin…

Çok uzun bir yürüyüş olduğu için ayakkabı önemli. Ne önerirsiniz?

Yatakhaneye girenlerin ayakkabıları… Benimki pembe olanı 🙂

İyi bir yürüyüş ayakkabısı gerekiyor. Ben sportif sandaletle yürüdüm. Çünkü benim yolum 700 km idi ve ayaklarım su topladığı için kapalı ayakkabı giymedim. Genelde insanlar kalın yürüyüş ayakkabılarıyla yürüyorlar. Ama bence gereksiz hafif spor ayakkabı bile olabilir.

BUNA DA BAKIN...  Tulga Ozan: Dünya Değişmeden Turlarında Çentik Atma Değil Yerele Odaklanma Var...

Sırt çantam ne kadar büyüklükte olmalı ve yanıma neler almalıyım?

Önerim 45 lt’lik bir sırt çantası. Yanınızda mutlaka uyku tulumuolmalı. Eşya olarak da birkaç t-shirt, iç çamaşırları, havanın durumuna göre 2 çok ince pantolon ya da tayt, şort, kullandığınız ilaç varsa ilaçlar, panço tarzı yağmurluk, ayağınızdaki ayakkabı dışında bir sandalet bir de duş terliği olmalı.

Ben sabah altıda yola çıktığım için soğuk oluyordu ve içime şort, şortun üstüne şalvar, askılı tshirt ve üstüne yarım kollu tshirt ve polar giyerek güne başlıyordum. Hava ısındıkça teker teker çıkarıyordum. Hava soğursa yine giyindiğim zamanlar da oldu.

Yola çıkacak olanlara Buen Camino!

Paylaş

Yorum yapın