Cuma, Eylül 20

Dünyanın Yedi Harikası Nelerdir?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dünyanın Yedi Harikası Nelerdir? Dünyanın yedi harikası olan tarihte muhteşem geçmişlere sahip yapıları derledik ve sizlerle paylaşıyoruz. İşte dünyanın 7 harikası olan yapılar, yapıldıkları tarihlerdeki teknoloji ile yapılmış olması bir hayli akıl almaz gözüküyor.

1. Mısır Piramitleri

Dünyanın en büyük piramiti olan Keops Piramidi en yüksek ve görkemli piramittir. 146 metre yüksekliğe sahip 30′ ar tonluk 2 milyondan fazla taş blok  kullanılarak inşaa edilmiştir. Mısır piramitleri arasındaki en büyük piramit ve dünyadaki en büyük yapıt Keops Piramidi dünyadaki en büyük anıttır.

 2. Babil’in Asma Bahçeleri

Babil, Mö.4-2 yy. lerda Avrupa belki ilk çağı mağara devrini yaşarken, Mezopotamya’ da altın devir yaşanmaktaydı. Babil şehrinin çevresi 100 km. civarında olan, bu şehri yaratmak için kullanılan briketlerden ay’a kadar yol yapılabilir. Briketler nehir etrafındaki balçığın kalıplara alınıp kurutulmasıyla oluşan yapı birimleridir. Diğer meşhur bir yapı: Babil Kulesi 90 metre uzunluğundaydı. Tanrı Marduk’a adanmış bir kısmı hala ayaktadır.

3. OLİMPİYA’DAKİ ZEUS HEYKELİ

Zeus Heykeli, MÖ. 700’lü yıllarda 4 yılda bir yapılan Olimpiyat oyunlarının düzenlendiği Olimpiya kentinde bulunmaktadır. Zeus Heykeli 12 mt uzunluğundaki dönemin hac ibaret yeri olan bir mekandır.

 

 

4. Rodos Heykelleri (Rodos-Yunanistan)

Rodos Heykelleri, MÖ. 225 yılında yapıldığı öne sürülen heykellerin olduğu bölge döneminde bir felsefe okuludur. Yünanistan’ın Rodos şehrinde bulunmaktadır. Bizanslı Philon Güneş tanrısı Helios’un onuruna dikilen meşale tutan insan (Colossus) heykelinden bahseder. 12 yılda yapılmış ve 60 yıl boyunca ayakta kalmıştı.

Colossus_of_Rhodes_heykelleri

5. İskenderiye Feneri

bodrum-mozolesi

İskenderiye Feneri, MÖ. 80’de yapılmış ve 120 metre uzunluğunda, dönemin teknolojisi ile yapılması zor yapılardan biridir. Nil Nehri güneyle kuzeyi birleştiren önemli ticaret yolu üzerinde var olduğu sayılan ve tartışılan fener Pharos Adası’nda bulunmaktadır.

 

6. Halikarnas Mozolesi (Bodrum-Türkiye)

Halikarnas Mozolesi (eski adıyla Halicarnasus, Ortaçağda Petronium), ülkemizin güney ege bölgesinde Muğla ilinin Bodrum  ilçesindedir. MÖ. 5-4 yy. larda Dorlar tarafından yapılmıştır. MÖ. 386 yılındaki barış antlaşmasından sonra Bodrum Pers hükümranlığının eline geçti. Dev mermer kaplı bir kaidenin üzerinde 38 iyonik tarzda sütunla oluşturulmuş harika yapının çatısı piramit biçiminde kat kat yükselmektedir. Kaidesiyle birlikte toplam 43 metre idi.

BUNA DA BAKIN...  Hierapolis Antik Kenti Pamukkale (Ἱεράπολις)

7. Artemis Tapınağı (Efes-Türkiye)

Etkileyici yapılardan olan Artemis Tapınağı antik çağdan kalan harika eserlerden biridir. Artemis tapınağı, 110 metre boyunda ve 55 metre genişliğinde beyaz mermerlerden yapılmış bir eserdir. Bereket tanrıçası ve bütün canlıların koruyucusu olan Ledas’ın kızı Artemis için yaptırılmıştır.

Paylaş

Yorum yapın