Cuma, Mart 29

Gökçeada Gezi Rehberi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gökçeada Gezi Rehberi / Gökçeada nerede?

Türkiye’nin en batısı ve en büyük adası konumunda olan Gökçeada’yı birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Öncelikle Gökçeada nerede sorusunun cevabını verelim. Kuzey Ege’de bulunan Çanakkale iline bağlı 2 Türk adasından bir tanesidir. Bu iki adadan Bozcaada daha popüler olanı… Gökçeada ise Bozcaada’dan 8 kat daha büyük ve farklı bir dokuya sahip.

Gökçeada  eski adıyla İmroz Adası, 290 kilometre karelik bir alan sahip ve yaklaşık 95 km uzunluğunda kıyı şeridi bulunuyor. Bu özellikleriyle Türkiye’nin enleri listesinde kendine başköşeden bir yer bulan Gökçeada, yılın her dönemi ayrı güzellikle sahip.

Şehirlerin gürültüsü, stresi, tozu ve dumanı derken, insan kalabalığından kaçmak isteyenlerin ve bir ada tatili hayal edenlerin ilk düşündüğü noktalardan Gökçeada… Yılın 12 ayı ziyaret edilebilir konumda olan Gökçeada’nın yazları oldukça hareketli olmakla beraber, kış ayları inzivaya çekilmek isteyenler için biçilmiş kaftan türünde.

Kendine has tuzlu ve serin suyu ve neredeyse her zaman rüzgâr alan bir yapısı sayesinde Gökçeada su sporuyla uğraşanların da en az bir kez rotasını çevirmek istediği bir ada.

Pek çok özelliği barındıran Gökçeada aynı zamanda Türkiye’deki 19 Sakin Şehir (cittaslow) listesine girmiş durumda. Ayrıca listede bu unvanı alan ilk ada.

Gökçeada’da görülecek yerler

Tarihten günümüze Rum Köyleri

Gökçeada’yı ziyaret eden her misafir için mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktaların en başında Rum Köyleri gelir. Eskiden korsan saldırılarının olduğu dönemlerde, saldırılardan korunmak için genelde adanın en dağlık ve tepelik noktalarına inşa edilen köylerde, günümüzde hala daha Rum asıllı Türk vatandaşlarının varlığından söz etmek mümkün.

Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy olarak isimlendirilen köylerin tümü ziyaret edilebilir konumdadır. Adaya gelen günübirlik turların hepsinde hemen hemen bu köyler programa dâhil edilir. Bu sebeple, siz değerli https://guzelyerler.com/ okurlarının da listesine bu köyleri almasını öneririz.

BUNA DA BAKIN...  Balıkesir Akçay

Gelin tüm bu özellikleriyle Gökçeada’yı daha yakından tanıyalım.

Gökçeada’da yapılacak aktiviteler

Rüzgâr sörfünü denediniz mi?: Kuzey Ege’deki rüzgâr koridorun başladığı konumda yer alan Gökçeada, Rüzgâr sörfü için neredeyse Avrupa’nın en önemli sörf noktalarından biri olmaya adaydır.

Kitesurfing (Paraşüt Sörfü): Kelime anlamıyla paraşüt sörfü anlamına gelen Kitesurfing için en ideal noktalardan biri yine aynı sebepten dolayı Gökçeada’da oldukça yaygın. Yolu Gökçeada’ya düşenler için bu iki aktiviteyi denemelerini öneririz.

Gökçeada’da Kitesurfing

Kuş Gözlemciliği

Gökçeada az bilinen bir aktivite olan Kuş Gözlemciliği için eşine az rastlanır fırsatlar sunmaktadır. Gökçeada’da 16 takım ve 41 familyaya ait ve toplamda 143 kuş türünün belirli dönemlerde bulunduğu belirlenmiş. Gökçeada’da görülen 473 kuş türü, Türkiye kuş türü yoğunluğu dikkate alındığında ülke genelinin yaklaşık %30’luk kısmını oluşturmakta. Bu haliyle birlikte Gökçeada; ulusal ve uluslararası kuş gözlemcileri tarafından da ziyaret edilebilir konumda.

Gökçeada Kuş Gözlemciliği

 

Gökçeada’da buluna Rum Köyü “Kaleköy”

Gökçeada Su Altı Milli Parkı

Kalabalığın olmadığı bir coğrafyada yaşıyorsanız, tabiat ve doğa gözünüze temiz olarak gelir. Çünkü insan henüz o noktayı kirletecek zamanı bulamamıştır. Gökçeada’nın Su Altı Milli Parkı Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma unvanına sahip. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 yılında park ilan edilen alan, adanın kuzeydoğusunda bulunuyor. Kıyıdan 1 deniz mili uzunluğunda, denizden 200 metre açıklığında bir alanı kapsayan Su Altı Milli Parkı; birçok mağara girişleri ve Akdeniz Foku dâhil pek çok deniz canlısı için habitat olma özelliği taşıyan bir parktır.

Gökçeada Kent Müzesini ziyaret etmeden dönmeyin

2017 yılında açılan ve hemen bir yıl sonra 2018 yılında ‘Tarihi Kentler Birliği’ tarafından en iyi kent müzesi seçilen Gökçeada Kent Müzesi, Rumların eskiden sürdürdüğü yaşama dair birçok emare ve fotoğrafın yer veriyor. Arıca müzede Gökçeada’da yaşayan ve Türkiye’nin ilk palyaçosunun sahne kostümleri ve eşyalarının sergilendiği bir bölümde bulunuyor.

BUNA DA BAKIN...  Kuzey Ege'nin Saklı Köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt

Gökçeada şehir merkezinde yer alan müze, adada bulunan eski hamamın yeniden restore edilmesiyle günümüzde müze kimliğine bürünmüş. Hafta sonu kapalı olan müze, hafta içi 09.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Gökçeada’da Yeme içme hakkında notlar:

  • Gökçeada mutfağı, tipik Ege mutfağı özellikleri gösteriyor. Her sofra sizi yabani otların ve lezzetli zeytinyağının mükemmel uyumu ile karşılıyor. 
  • Adanın en önemli özelliklerinden biri yabani kekikle beslenen hayvanların etlerinin çok lezzetli olması. Gökçeada halkı deniz canlıları kadar, kırmızı ete de oldukça düşkün. Bunu, binbir farklı şekilde sunulan oğlak etinden anlayabilirsiniz. 
  • Gökçeada’nın en popüler tatlıları sakızlı muhallebi ve Bozcada’daki gibi bademli kurabiye
  • Organik tarım, Gökçeada’nın vazgeçilmezleri arasında. Bu nedenle buraya tatile gelenler dönüşte domatesten karpuza kadar çok geniş bir yelpazede ürünleri arabalarına dolduruyorlar. 
  • Gökçeada’nın bir diğer ünlüsü ise patlıcanlı börek. 
  • Adanın bir diğer vazgeçilmezi ise kırmızı et severlerin damağını sulandıracak bir lezzet: Oğlak. Kiremitte oğlak, oğlak kebabı, oğlak pirzolası, beğendi yatağında oğlak… Gökçeada’da oğlak etini her formda bulabilirsiniz. 
  • Zeytinli’de ise, ev yapımı leziz şaraplar içebilir, en ünlüsü sakız muhallebisini yiyebilirsiniz.
  • Gökçeada’nın önemli tatlarından biri de, bademli un kurabiyesi demiştik. Bu kurabiye Meydani Pastanesi’nde efibadem adı ile satılıyor. El yapımı, çok lezzetli ancak fiyatı biraz tuzlu.
  • Kılıç rosto, Gökçeada’ya has bir şekilde pişirilen bir balık menüsü. 
  • Gökçeada’da yapılan fırında kuzu kapama da, belki de Türkiye’nin en lezzetli kırmızı et yemeklerinden biri. 
  • Kurkuti, değirmende kırılarak öğütülen buğdayın, et suyu, süt ve tuzla pişirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. 

Gökçeada’nın favori yeme-içme mekanları 

  • Meydani/Meydani Tadında: Çınarlı Mahallesi, Atatürk Cd. No:33, 17760 Gökçeada/Çanakkale  Pastane 
  • Mustafa’nın Kayfesi: Kaleköy Kilisesi Meydanı, Çınaraltı, Gökçeada, Çanakkale | Kafe
  • Dami:Zeytinliköy, Aya Todori, Fatih Mahallesi, Hamam Sk., 17760 Gökçeada/Çanakkale | Türk & Yunan Mutfağı
BUNA DA BAKIN...  Denizli İline ait Pamukkale Travertenleri ve Gezilecek Yerleri

  • Bi Yer Cafe & Dükkan: Nadir Nadi Cad. Kısmet Sok. No:4/A, Gökçeada, Çanakkale | Ege Mutfağı 
  • Imroz Poseidon:  Belgüzar Hanım sok. No:42 Yukarıkaleköy, Gökçeada 17760, Türkiye | Akdeniz Mutfağı 
  • Avlu İmroz Meyhane:  Çınarlı Mahallesi, Kadri Üçok Cd. No:15, 17760 Gökçeada/Çanakkale | Restoran 
  • Madam’ın Kahvesi: Zeytinli, Gökçeada, Çanakkale– Dibek kahvesi ile ünlü 
  • Barba Yorgo Taverna: Barba Yorgo Konukevi, Tepeköy, Gökçeada, Çanakkale, (Tepeköy Eski İlk Okul karşısı) | Restoran & Taverna — Akdeniz & Yunan Mutfağı
  • Sardunya Ev Yemekleri: Kemal Paşa Mah. Fetfane Sok. No:11 | Cevatpaşa, Çanakkale, Türkiye | Restoran | Türk Mutfağı 
  • Sardalye: Mustafa Kemal Paşa Mah. Küçük Hamam Sok. No: 24/B, Çanakkale 17100, Türkiye | Deniz Mahsulleri & Türk Mutfağı

Gökçeada’ya Ulaşım / Gökçeada feribot…

Gök­çea­da’ya ula­şım, adı üstünde ada olması sebebiyle sa­de­ce de­niz yo­luy­la sağ­la­nı­yor. Çanakkale’nin yerel gemi firması olan “Ges­taş” ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen de­niz seferlerinde, 2 ara­ba­lı fe­ri­bot ve 1 de­niz oto­bü­sü kul­la­nı­lı­yor.

Gökçeada

Gökçeada’ya araçla geçmek isteyenler arabalı feribotlarla 1 saat 15 dakikada ulaşabilirler. Yaya olarak gelenler Çanakkale’den deniz otobüsüne binerek de adaya ulaşabilirler. Deniz otobüsüyle yolculuk 50 dakika sürüyor.

Gökçeada ile  ilgili tüyolar için de şu videoyu tavsiye ederiz…

Paylaş

Yorum yapın