Perşembe, Eylül 19

GÖKKUŞAĞI DAĞLARI – ÇİN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

                                             GÖKKUŞAĞI DAĞLARI 

 

2010 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Gökkuşağı Dağları, Çin’in Gansu bölgesindeki Zhangye Danxia Landform (Çanhey Danşia Ulusal) Jeoparkı’nda bulunuyor.

Buradaki  kırmızı, turuncu, yeşil, sarı renklerdeki kayalar, 24 milyon yıl önce gerçekleşmiş tektonik hareketlerle oluşan kum taşı ve diğer mineraller sonucu çıkmış.

Bazı durumlarda keskin olan bu oluşumlar, muhteşem ve görkemli yeşilliklerle ya da grilerle öne çıkıyor.

  BU DAĞLAR NASIL OLUŞTU:

Gökkuşağı Dağları mesozoik döneminin sonuna ait kumtaşları ve silttaşlarından meydana geliyor, Himalayalardan bile daha çok eski oluşumlar. Kum ve silt demir ile yapıt miktarda minerallerle beraber tortulaşınca meydana günümüz gökkuşağı dalgaları çıkmış. Ancak Dağ şeklini almasını bundan 55 milyon sene evvelce Hindistan tabakasının AvrAsya tabakasıyla çarpışması neticesi sıkışmasından kaynaklıdır. Bu süreçle beraber normalde yüzeyde kalacak olan zemin yükselerek dağları oluşturmuş.

 

 

Yaklaşık 400 kilometrekarelik bir alana sunulan görkemli natural anıtların gözlendiği yer olan jeopark, Gansu Eyaleti’nin Linze ve Baiyin mekanları sınırları içersinde, Qilian Dağları’nın kuzey eteklerinde yer alır.

Burası yerel bir jeopark, henüz UNESCO’nun onayından şimdilik geçmemiş. Jeoparka giriş, 60 yuan, yani 10 dolar civarında. Araç giremiyor ama jeopark içersinde yarım otobüsler kesintisiz hizmet veriyor. İnanılmaz bir kalabalık ve bu kalabalığı derhal eriten olağanüstü bir organizasyon var. Jeoparka girenler kendilerine göre bir gezi planı yapamıyorlar, organizasyona uymak zorundalar. İlk izlenim istasyonunda işi bitenler o istasyonun durağına giderek sıraya giriyor ve ikinci istasyona götürülüyor. Jeoparkta dört izlenim noktası ve bu noktaları birbirine bağlayan yürüyüş parkurları var. Her bir nokta özenle seçilmiş ve bir diğerine göre değişik özelliklere sahip. Güzergâhtan çıkanlar derhal megafonla uyarılıyorlar. Çizilen hattın dışına çıkmak muhakkak yasakmış. Bunun nedenini, “narin jeolojik oluşumların zarar görmesini önlemek” olarak belirtti görevli. Böylece dört ana istasyona uğranıyor ve son duraktan alınan ziyaretçiler çıkışa geri getiriliyor.

BUNA DA BAKIN...  Rusya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 3 Yer...

 

 

Paylaş

1 Yorum

  1. caner keskin on

    Bu rengi nasıl almış bilmiyorum ama o kadar hoş duruyor ki ilk fırsatım elime geçtiğinde hemen gideceğim.

Yorum yapın