Letoon Antik Kenti, Türkiye’nin en çok antik kent bulunan ili Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kumluova beldesinde bulunan bir antik kenttir.
Letoon antik kenti, Fethiye – Kaş otoyolunun 65. kilometresinde Kumluova Köyü civarında bulunuyor. Fethiye’nin Kumluova beldesinde bulunan Letoon Antik Kenti birçok mitolojik hikayeleri de içinde barındırmaktadır.
Kent, Tanrıların Tanrısı Zeus‘tan çocuğu olan Leto adına yaptırılmıştır. İkiz kardeşler olan Artemis ve Apollon’un annesi Leto, Zeus’un karısı olan Tanrıça Hera‘nın şiddetinden kaçmak için bu bölgeye kaçtığı anlatılmaktadır. Bu bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonrasında ele geçirilen kalıntılardan yola çıkarak Letoon’un yerleşiminin M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayandığı sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda kentin dinsel ve politik açıdan çok önemli bir bölge olduğu bilinmektedir.
Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve Peripteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır. Bu tapınak civarında MÖ 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen ve üç dille (Grekçe,Aramice ve Likçe)yazılmış bir kitabe bulunmuştur ve halen Fethiye Müzesinde sergilenmektedir.
Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan ApolloTapınağı, LetoTapınağından daha az korunmuş durumdadır. Her iki tapınağın ortasında bulunan Artemis Tapınağı en küçük olanıdır. Bu üç tapınağın güneybatısında bir çeşme (Su kaynağı), doğu kısmında ise bir kilise bulunur. Letoon antik kenti içerisinde arka tarafını bir tepenin yamacına dayamış büyük bir antik tiyatro yer almaktadır.
09.12.1988 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, Likya yürüyüş yolu rotasındadır. Kaş, Fethiye, kalkan, Patara gibi çevre turizm merkezlerinden her gün yüzlerce turist bu alanı keşfetmek için gelmektedir.
NASIL GİDİLİR?
Kaş – Fethiye karayolunda, Kaş’a 50 km uzaklıkta, Kınık yakınından ayrılan 4 km.lik bir yol Bozoluk Köyü’ndeki Letoon harabelerine götürür.