Balıkesir Altınoluk beldesi Balıkesir’in en nadide tatil bölgelerinden bir tanesidir. Belde sahip olduğu temiz havası ve çam kokulu sokakları ile gelenleri kendisine mest etmektedir. Özellikle yaz aylarında sahip olduğu bunaltmayan sıcak havası tatilcilerin dikkatini çekmektedir. Diğer birçok tatil beldesinin aksine oldukça sakin olan bu belde çok fazla kalabalık olmaması ile rahat tatil yapmak isteyenler için oldukça ideal merkezlerden bir tanesidir.
Altınoluk Tarihi
Bölgedeki ilk yerleşim belirtileri antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Yöredeki ilk yerleşim bölgesi beldenin kuzeyinde yer alan tepe üzerinde kurulduğu bilinmektedir. 20.Yüzyıla kadar bölgenin adı “Papazlık” olarak anılmakta idi. İlk yazılı kayıtlara göre 16. Yüzyıl başlarında burada yerli halkın bulunduğu bilinmektedir. Resmi olarak ilk yerleşim kayıtları Kanuni Sultan Süleyman dönemine denk gelmektedir.
Resmi kayıtlar dışında bölge antik dönemde “Işıklar Sahili” olarak adlandırılmakta idi ve bölge bu dönemde oldukça fazla insan yaşamakta idi. Osmanlı dönemine geldiğimizde ise bu bölge “Söğütlü Yörükler” yaşamakta idi. 1800’lü yıllara geldiğimizde bölgede artan Rum nüfusu ile zamanla bölgedeki Yörük nüfusu azalmış bu dönemden sonra Rumların sayısı bir hayli artış göstermiştir. Zamanla birlikte yaşamaya başlayan iki farklı kültürün ortak yaşam alanı bu tarihten sonra “Altınoluk Köyü” olarak anılmaya başlanmıştır.
Günümüzde resmi merciler tarafından doğal SİT alanı olarak ilan edilen bölgedeki tarihi eserler restore edilmiş ve özgünlüğü korunmuştur. Yakın geçmişe baktığımızda 1994 – 1997 yılları arasında köyün güney kısmına bölgenin kültürüne ve doğal yapısına benzer “Antandros” tiyatrosu yapılarak cazibe merkezi haline getirilmiştir.
İki Dost Kent Castro ve Altınoluk
Tarihi Troya savaşının ardından Aeneas, yakınları ile birlikte bu beldeye gelerek askerlerden korunmuş ve zamanla burada İda dağında yer alan ağaçlardan sal yaparak bu bölgeden kaçmış ve İtalya’nın Castro adındaki sahil kentine ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi olay neticesinde Altınoluk ve Castro şehirleri kardeş şehir ilan edilmiş her yıl düzenli olarak kültürel festival ve etkinlikler düzenlenmeye başlamıştır.
Günümüzde Altınoluk
Altınoluk semti İsviçre’de yer alan Alplerin ardından dünyada en yoğun oksijenin bulunduğu ikinci merkez olarak bilinmektedir. Şehre 2 kilometre uzaklıkta bulunan Çam Mahallesi sahip olduğu doğal yapısı ile solunum sorunları bulunan insanlar için adeta bir tedavi merkezi olarak görülmektedir.