Truva Antik Kenti, Çanakkale ilinin sınırlarında bulunan tarihi bir kenttir. İlyada’da bahsedilen Truva Savaşının burada geçtiği bilinir. 1870 yılında Alman arkeolog tarafından keşfedilmiştir. 1998 yılında Dünya Miras listesinde olan bu kent, 1996 yılından itibaren Milli Park olarak kullanılır.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu kent, bölgenin en ünlü yerlerinden biri olarak kabul edilir. Pek çok filme ve esere konu olmuştur. Zamanında Anadolu ile Avrupa arasında bir ticari konuma sahip olan bu şehir, zamanında pek çok doğal afetle karşı karşıya kalmıştır. Bu afetlerden sonra dokuz kere yıkıldığı bilinen şehir, bu yıkımların ardından tekrar kurulmuştur. Bu yıkımlardan sonra oluşan farklı izlerin etkilerinin burada görülmesi de mümkündür.
Yaklaşık olarak 5 bin yıl önce kurulduğu bilinen bu antik kent, uzun zaman boyunca bölgenin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Bu bölgede kazılardan çıkarılan eserler günümüzde farklı ülkelerde bulunur. Bunların önemli kısmı da yine Türkiye’ de yer almaktadır.
İlk zamanlarda Milet ve Efes kentlerine çok yakın olan bu kent, burada Çanakkale için bir liman kenti olmuştur. Zamanla nehir kıyılarından taşan alüvyonlardan dolayı, denize olan uzaklığını kaybetmiştir. Bu nedenle önemini kaybeden kent, pek çok doğal felaketten sonra her geçen gün biraz daha değerini yitirmiştir. Bu durumdan sonra da bölge halkı tarafından burası terk edilmiştir.
Nasıl Gidilir?
Tevfikiye Köyünde bulunan bu kente, Ezine karayolu üzerinden ulaşım sağlanabiliyor. Burada 30 kmlik bir yol gittikten sonra, Tevfikiye sapağı olarak bilinen sapaktan içeri girilir. Buradan yalnızca 5 km boyunca ilerlediğinizde Truva Antik Kentini karşınızda bulabilirsiniz.
Tabi ziyaret saatlerine dikkat ederek buraya gitmeniz daha uygun olacaktır. Dönemlere bağlı olarak giriş saatleri düzenlenmiştir. Nisan ve Ekim ayları arasında buraya sabah 8, akşam 20 saatleri arasında gelebilirsiniz. Eğer ziyaretinizi Kasım ve Mart ayları arasında yapacaksanız, o zaman saat sabah 8’den 17’e kadar ziyareti tamamlamanız gerekiyor. Bunun yanında şehrin tatil günlerinde ve bayram günlerinde de kapılarının ziyaretçilere açık olduğunu belirtmek gerekir.