Perşembe, Mart 28

Çanakkale Aynalı Çarşı

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1890 senesinde yapımı tamamlanan aynalı çarşı, Musevi cemaatinin liderlerinden biri olan Eliyau Hallip tarafından yapılmıştır. Kapı kitabesinde İbrani ve Osmanlıca bazı yazılar bulunmaktadır. Bu çarşı, dönemin en büyük savaşlarından biri olan Gelibolu savaşında büyük hasar almış ve bir yıkıntı olmuştur. 1921 yılında harabe konumunda olan bu yapı, daha sonra yenilenerek bugünkü görünümünü alan yerlerden biri olmuştur.

Halk türkülerinde bile kendine yer bulmuş olan bu çarşıya bu şekilde bir isim verilmesinin nedeni ise, içeriğinde bulunan süs eşyalarından dolayıdır. Burada sık bir şekilde konumlandırılmış dükkanlar nedeniyle bu tarz bir ismi almıştır.

canakkale-aynali-carsi

Yapısı:

Aynalı çarşının hemen içinde hediye dükkanı adına pek çok seçenek bulabilirsiniz. Burada alışveriş  konusunda biraz daha şanslı olduğunuzu belirtmek gerekir. Çünkü şehrin tarihi güzellikleri ve ünlü lezzetleri adına ne arasanız burada bulunmaktadır. Bu çarşının kapısı taşlı kemerlerle süslenmiş olup, kabartmalı çiçek desenleriyle görüntüsüne biraz daha hareket katılmıştır.

2007 yılında oldukça kötü gözüken çarşının yapılan bir düzenlemeden sonra bugünkü halini aldığı biliniyor. Şehrin en çok ziyaretçi çeken yerlerden biri olarak bilinen bu çarşı, her açıdan tarihi bir gezi yapmak isteyenlerin yönelmesi gereken alanlardan biridir.

Mimari açıdan fazla iddialı olmayan bu çarşı, en büyük hayranlığı içinde bulunan hediyelik eşyalara alır. Burada bulunan dükkanlarda çok uygun fiyatlı eşyaları bulmak mümkün bir hale gelmiştir. Görülmeye değer sayılı yerlerden biri olan Aynalı Çarşı’ya Çanakkale’ye yolunuz düşerse mutlaka uğramaya özen göstermelisiniz.

Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinde bulunan bu çarşıya, ulaşım son derece kolay bir şekilde sağlanabilir. Herkesin bildiği yerlerden biri olduğu için zahmetsiz bir şekilde buraya daha basit gelebilirsiniz. Merkezde bulunan iskeleden yaklaşık olarak 10 dakikalık bir uzaklıktadır. Buradan düz bir şekilde hiçbir yola sapmadan çarşıyı bulabilirsiniz. Yürüyerek bu kadar süre içinde ulaşacağınız çarşının çevresi de tarihi bir geziye başlamak isteyenler için ideal olacaktır. Şehri daha iyi bir şekilde tanımak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bu yerden, hediyelik eşya almadan da turu sonlandırmanızı tavsiye edilmez.

BUNA DA BAKIN...  Eskişehir’de Gezilecek Yerler
Paylaş

Yorum yapın