Ege Bölgesi’nde olarak bilinse de Dalyan coğrafi olarak Akdeniz Bölgesinde bulunur. Çevresi dağlar ile çevrili olması ile rüzgarları önlemektedir. Dalyan’da Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Burada deniz sezonu Nisan ayından Kasım ayının sonuna kadar sürer. Dalyan ilçesi adını Dalyan Çayından almaktadır. Anlam olarak balık tuzağı anlamına gelir. Eski balıkçı kasabalarından biri olan Dalyan’da oldukça verimli olan arazilerin var olmasına karşın geçim kaynağı olarak turizm yaygındır.
İztuzu Plajı
Dalyan’da en güzel doğal yerlerden biri olan İztuzu Plajı, çamur banyoları, şifalı sular ve Kral mezarları ile ünlenmiş olan Kaunos Antik Kenti bulunmaktadır. Dalyan bir tatil merkezinden çok daha fazlasını karşılamaktadır. Mavi ve yeşil renklerinin bir arada olduğu sakinlik ve huzur arayan kişileri için en iyi şehirden uzaklaşacak beldelerden biridir. Kalabalıklardan, iş stresinden ve trafikten bunalan kişiler için tüm yıl boyunca kafa dinleyebilecekleri, doğa ile iç içe kalabilecekleri ve eşsiz manzaraları seyredebilecekleri bir yerdir. Dalyan’da çok sayıda gezilecek yer bulunur En az iki gün kadar vakit ayırarak gezilmesi gereken beldelerden biridir. Dalyan’da bulunan ve neredeyse 4,5 km kadar uzunlukta olan Akdeniz plajlarından biridir. Tatlı su ve deniz suyunun arasında yer alan en nadir plajlardan biridir. İztuzu plajı nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’ların yumurtalarını bıraktıkları yerlerden biridir. Bu sebeple aynı zamanda Kaplumbağa Plajı olarak da anılmaktadır. Doğa ile iç içe geçirmek istenen tatiller için tercih edilecek plajlardan biridir.
Sülüngür Gölü
Dalyan’da mutlaka görülmesi gereken önemli bir yerdir. Dalyan’a yaklaşık olarak 5 km mesafede bulunmakta ve İztuzu Plajına giden yolda yer almaktadır. Yeşil ile mavinin birlikte uyumunun en güzel şekilde görüldüğü yerlerden biridir.
Muhteşem havası, doğal güzellikleri be turkuaz rengine sahip olan denizi ile Köyceğiz’de bulunan en güzel koylardan biridir. Hem denizden hem de karadan ulaşımı olan bu koya özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İri kumları ve yeşillikler arasında bulunması ile dikkat çeker.
Kaunos Antik Kenti
Köyceğiz’in sınırlarında bulunan bu antik kentin tarihi M.Ö 4. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. İlk defa 1966 senesinde yapılan kazı çalışmalarının ardından kentte mezarlar, liman, tapınaklar, çeşme, kale, şehir surları, agora, tiyatro ve kilise bulunur. Dalyan’dan tekne turu ile buraya ulaşım sağlanırken aynı zamanda Dalyan Boğazından sandallar ile de ulaşım sağlanabilir.
Dalyan Çamur Banyosu
Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’de birleşen Dalyan Boğazına yakın bölgede her yıl yerli ve yabancı turistlerin akın etiği bir çamur banyosu bulunur. Birçok ünlü isim Yurtdışından çamur banyosu yapmak için Dalyan’a gelmiştir. Dalyan’a gidilmişken uğranması gereken yerlerden biridir.
Yuvarlak Çay
Ortaca ve Köyceğiz arasında yer alan Topgözü Kanyonu içinde bulunan Yuvarlak Çay buradan doğar ve Dalyan Ovasında 30 km ilerleyerek Köyceğiz Gölüne dökülür. Muhteşem bir havaya ve yemyeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Hem yerli hem de yabancı olan çok sayıda turist bu çaya dinlenmek için gelmektedir.
Köyceğiz Gölü
Ölemez Tepeleri ve Sandras Dağı arasında yer alan Köyceğiz Gölü Muğla’ya gidildiğinde görülmesi gereken yeler arasında bulunur Doğal bir kanal ile denize Dalyan Boğazından bağlanmaktadır. Dalyan boğazı etrafı sazlıklar ile çevrilmiş olan doğal kanallardan biridir. Gölde küçük ve büyük dört tane ada bulunmaktadır Kürek, yelken ve sörf gibi su sporlarının yapılabildiği bir göldür.
Dalaman Çayı
Dalyan çevresinde bulunan ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Turkuaz renginin büyüsüne kapılan herkesi kendine çeken bir çaydır. Türkiye’de en iyi rafting yapılabilen yerlerden biridir. Çok sayıda yerli ve yabancı turist yılın her ayında Dalaman Çayında eğlenceli vakit geçirmektedir. Çam ağaçlarının içinde bulunan Dalaman Çayı hem mavinin hem de yeşilin bir arada olduğu, doğa ile iç içe kalınabilecek, huzur, sakin ve oldukça güzel bir yerdir.
Köyceğiz Gölünün batı tarafında bulunur ve Türkiye’de en yüksek olan radyoaktivite seviyesine sahip kaplıcasıdır. Kaunoslu’ların bu kaplıcaları kullandıkları düşünülmektedir. Suyun sıcaklığı 39 derecedir. Bu kaplıca suyunda radon gazı, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür, kalsiyum klorür bol miktarlarda bulunur. Birçok hastalığa karşı şifalı olduğu bilinmektedir.