Cumartesi, Mayıs 4

Xanthos ~ Ksantos Antik Kenti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Xanthos ~ Ksantos Fethiye Antalya Arası Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti (Kınık), Kaş’a 45 km. mesafede, Fethiye‘nin Kınık kasabasındadır. Eşen Çayı’nın doğu kıyısında kurulmuş Lykia bölgesinin en büyük dini ve idari merkezi olarak nitelenmektedir. Kentin akropolisinden elde edilen yüzey buluntuları, yerleşme tarihinin M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzandığını meydana koymaktadır. M.Ö. 545’deki Pers işgali esnasında, Harpagos’a karşı sonuna kadar direnen Xanthos şehir halkı, bütün Lykia’ya numune olmuştur. Fakat Xanthos’lular işgali engelleyememişlerdir.

Xanthos ~ Ksantos Tarihi

Antik şehirde Büyük İskender’in fethinden sonra Seleukosların ve Roma’nın egemenliği yaşanmıştır. Xanthos M.Ö. 168’de Lykia Birliği’nin lideri olmuştur. Kentin asıl gelişimi de Roma zamanlarında gerçekleşmiştir. M.Ö. 42’de Roma’daki iç savaşlar esnasında Brutus’un yıkıma uğrattığı şehir derhal tekrardan kurulmuştur. M.Ö. 43’de Pamphylia ile beraber imparatorluk eyaleti olur. İmparator Neron saatinde kısa bir vakit bağımsızlığını kazanmıştır. 73-74’te ise tekrardan Lykia-Pamphylia sınırken içerisine alınmıştır. Bizans devresi’nde surlar onarılır ve tepenin doruğuna bir manastır yapılmıştır. Hıristiyanlık devresinde Piskoposluk durumuna getirilen şehir 7. yüzyılın sonundan 10. yüzyılın başına değin Arap akınlarıyla sarsılmıştır.

Xanthos şehir surları Roma ve Bizans zamanlarında onarılarak detaylı ilavelerle güçlendirilmiştir. Güneyde, M.Ö. 2. yüzyıla ait kapı yer alır. Bu kapının gerisinde İmparator Vespasianus’a ait dor derli toplu Zafer Kemeri görülür. Güneybatıda şehirin ilk kurulduğu yer olan Lykia akropolü vardır. Artemis’e ait bulunduğu fikir edinilen bir tapınağın kalıntıları ile bir Bizans kilisesi akropolde bulunur. Kuzeydeki Roma devresi akropolisinde ise muhteşem bir manastır ilgi çeker. Tiyatro, Roma devresine aittir ve 2. yüzyıla tarihlenir.

Xanthos antik şehirdeki ilk incelemeler 1838’de İngiliz Charles Fellows doğrulusunda yapılmıştır ve ne yazık ki muhteşem mezar anıtları, Nereidler Anıtı, Harpyler Anıtı, Payava Lahdi, Aslanlı Mezar İngiltere’deki British Museum’a kaçırılmıştır.

BUNA DA BAKIN...  İçmeler Plajı Marmaris
Paylaş

Yorum yapın