Egzotik plajları, parlak güneşi, konuksever yerlileri, adalarının kendine has mimarisi, eğlenceli gece hayatı ile Yunanistan gezilecek yerler açısından oldukça cazip seçenekler sunuyor. İşte size mini bir Yunanistan Rehberi…
Temel geçim kaynağı tarım, balıkçılık ve turizm olan Yunanistan gezilecek yerler açısından çok zengin bir ülke. Deniz kıyısı uzunluğu bakımından (14bin km) dünyanın 11. Ülkesidir. Büyük küçük tam 1400 adası (227 tanesi üzerinde yerleşim var) bulunan ülkenin ekonomisinin başlıca geçim kaynağının turizm olması kaçınılmazdır. Bir diğer ismi Helen Cumhuriyeti olan Güneydoğu Avrupa ülkesinin başkenti Atina ve nüfusu yaklaşık 11 milyondur.
Yunanistan gezilecek yerler…
Antik Yunan tarihi ile felsefe, edebiyat, tiyatro, matematik, siyaset gibi konularda dünyaya öncülük etmiştir. Helenistik dönem Roma İmparatorluğu ile başlamış, imparatorluğun yıkılmasından sonra Bizans denetimine girmiştir. 15. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiş ve yaklaşık 300 yıl Osmanlı bünyesinde kalmıştır. 1830 yılında bağımsızlığını kazanmıştır.
Başkent Atina
İsmi barış tanrıçası Athena’dan gelen Atina, kelime anlamı olarak yüksek şehir anlamına geliyor. Atina ziyaretinizi bunaltıcı yaz mevsimi gelmeden önce yapmanızı tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip ve ülkenin en kalabalık kenti olan Atina’da resmi dil Yunanca olmasına rağmen gerek göç gerek kültürel etkileşimlerle Türkçe konuşan kişilere de rastlayabilirsiniz. Atina’da ilk gezmeniz gereken yer ise Athena adına yapılan 2500 yıllık maziye sahip Parthenon tapınağı. Osmanlı yönetiminde iken cami ve cephanelik olarak kullanılan tapınak Antik Yunandan günümüze kalan yapılardan en bilinenidir. Onun dışında yine Atina’da Akropolis, Zeus tapınağı, Antik Agora Atina’da gezilebilecek yerlerdir. 300 metre rakımlı Lycabettus Tepesi manzarada fotoğraf çekmeyi seviyorsanız tam da size göre.
Atina yeme içme ve gece hayatı
Zengin bir içeriğe sahip mutfak kültürü birçok kültürün sentezleşmiş bir hali olduğundan çeşitlilik oldukça fazladır. Bir zamanlar Osmanlı himayesinde bulunduğundan Türk damak tadına uygun enfes zeytinyağlılar ve mezeler bulabilirsiniz. Bunun dışında bir çeşit çöp şiş olan Souvlaki ve Yunan döneri olarak adlandırabileceğimiz Gyros da denemeniz gereken tadlardan fakat sipariş vermeden önce hangi etten yapıldığını sormanızda fayda var.
Aynı zamanda tavernaları ve Rum meyhaneleri ile ünlü olan kentin turistler dışında yerli halkı da ertesi gün hiç işe gitmeyeceklermişcesine eğlenmeyi seviyor. Dünyada hemen her dans gösterisinin içeriğinde bulunan sirtaki şehir ile özdeşleşmiş durumda. Yunanistan gece hayatı akşam saat 10’da dolmaya başlayan meyhaneler ve gece yarısından sonra hareketlenen gece kulüpleri demek
Eğer akşamdan kalma değil iseniz alışveriş konusunda da Atina’da sizleri bekleyen birçok farklılık olacak. Fiyatlar genel olarak uygun fakat ünlü markaların ürünleri ve geleneksel ürünler de bir nebze olsun kesenin ağzını açmak gerekebiliyor. Seçenek bakımından sizlere birçok alternatif sunan Plaka Semti, ünlü mağazaların bulunduğu Kolonoki, araç trafiğine kapalı Ermou Caddesi ve Atina Bit Pazar’ı alışveriş yapabileceğiniz yerlerden.
Mikonos-Geceleri
Mykonos
Günümüzde oldukça popüler olan ve ‘Eğlence Adası’ olarak bilinen Mykonos turkuaz renkli masallara konu olacak güzellikteki denizi, bembeyaz boyalı şirin evleri, Rum aksanı ile tatlı tatlı Türkçe konuşan sıcak insanları ve tertemiz havası ile adeta bir mutluluk diyarı. Türk mutfağına yakın hatta neredeyse aynı olan bazı lezzetler yeme içme konusunda yabancılık çekmeyeceksiniz. Mykonos köftesi, humus, ızgara kalamar, çeşitli Ege otlarından yapılan mezeler ve yanında olmazsa olmaz Uzo ile muhteşem bir ziyafet çekebilirsiniz. Güzel kumsalları ve durmak bilmeyen gece hayatı ile genellikle gençlerin tercih ettiği adada eğlenmek için birçok alternatif bulabilirsiniz. Mykonos’a gittiğinizde kültürel mirasın da keyfini çıkarmak isteyebilirsiniz. Adada Helen döneminin izlerini görebileceğiniz çok sayıda eser barındıran Arkeoloji Müzesi, 1700 yıllık binası ile Folklor müzesi, şahane yel değirmenleri, tarım aletleri ve şarap yapım aletleri gibi tarımsal ürünleri inceleyebileceğiniz Açıkhava Kültür Müzesi gezip görmek isteyeceğiniz yerlerdendir. Tüm bunlarla Mykonos Yunanistan’da gezilecek adalar sıralaması yapıldığında ilk sıradadır.
Santorini
Turizm için en çok tercih edilen adalardan olan Santorini, volkanik patlamalar sonucu 500 yıl önce ortaya çıkmıştır. Kızıl ve siyah volkanik kumsallara sahiptir ve romantik bir yaz tatili için tercih edilmesi gerekir. Adanın en bilinen plajları Monolithos, Avis, Kamari, Perivolostur. Hareketli akşamlarında eğlencenin doruklarına çıkabilir, bölgenin kendine has şaraplarının tadına varabilirsiniz. Santorini, Sahil turizmi dışında tarihi açıdan da büyük öneme sahiptir. Çok sayıda arkeolojik müzeye ve kiliseye sahip olan adada antik kentler Osmanlı, Venedik ve Bizans gibi medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Mükemmel bir deniz ve manzara sunan Oia bölgesi Santorini’ye gittiğinizde görmeden çıkmamanız gereken yerlerden. Dik yokuşları ve muhteşem plajları ile yaşadığınız unutulmaz anları fotoğraflayabilirsiniz. Adaya ulaşım Atina’dan uçakla 40 dk, feribot ile ise yaklaşık 4 saattir.
Girit
Türk misafirlerin tatil için en çok tercih ettiği bölgelerden Girit Adası Yunanistan’ın en büyük, Avrupa’nın ise 5. Büyük adasıdır. Tarihin en eski uygarlıklara ev sahipliği yapan ada kültürel miras açısından oldukça zengindir. Venedik Kalesi, Girit doğal tarih müzesi, Girit arkeoloji müzesi, Knossos Açık hava müzesi, Aya İrini Geçidi adada görülmesi gereken başlıca arkeolojik müzelerdendir. Çok sayıda otel, plaj ve restorana sahip olan adada Akdeniz’in mavi ve yeşilinin keyfini sürebilirsiniz. Girit’te bulunan sahil şeridinde Avrupa’nın en büyük palmiye ormanlarının bulunduğu palmiye kumsalı bulunmaktadır.
Girit’te de yeme içme konusunda hiç sıkıntı çekmezsiniz. Çünkü mutfak kültürünün birçok ürünü tadına alışkın olduğunuz yemeklerdir. Görürsün Hanya’yı Konya’yı sözü ile ismine aşina olduğumuz Hanya, Girit adasının en batı bölümüdür. Hanya’daki yürüyüş yolunda liman boyunca yürüyüş yapıp rıhtımdaki kafelerde soluklanabilirsiniz.
Selanik
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu, bir Türkler için büyük önem arz eden Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik… Balkanlarda İstanbul’dan sonra başkent olmayan ikinci büyük şehir olma özelliğini taşıyor. Fakat uluslararası ticaret fuarı, Selanik Film festivali ve farklı sanat etkinlikleri ile Yunanistan’ın kültür başkentidir.
Bize bıraktığı tarihi mirası ile şehre adım attığınız ilk andan itibaren sebebi bilinmeyen huzur ile kendinizi evinizde hissediyorsunuz. Genellikle Hristiyan Ortodoks halkın yaşadığı kentte yaşayan azımsanmayacak kadar Müslümanlar da var. Kentin yaklaşık %50’si öğrenci olması dolayısıyla genç nüfus ve gece hayatı oldukça fazla. Yunanistan’ın ve balkanların en büyük üniversitesi Aristoteles University Selanik’te bulunmaktadır.
2300 yıllık geçmişe sahip olan kent Makedonya İmparatorluğundan Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin toprağı olmuştur. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Selanik de tabii ki sizlerin de görmeniz gereken ilk yer Atatürk’ün evi. Yine Osmanlı izlerini taşıyan kale, garnizon ve zindanları, Selanik’in simgesi haline gelen Beyaz Kule, Bizans kilisesi Ayios Nikolaos Orfanos, Türk mahallesi Anapoli, kilise olarak inşa edilip cami olarak kullanılan Aya Sofya gezilecek yerler arasındadır. Daha önce bahsettiğimiz Souvlaki ve Gyros dürümleri dışında, Tzatziki ve Skordalia mezelerinin tadına şehrin en iyi meyhanelerinden Palati ve Full Tou Meze’de bakabilirsiniz. Bölgede konaklama için, Her bütçeye uygun olanakları ile Aristotelous meydanındaki otellerden birinde kalabilirsiniz.
Yunanistan’a nasıl gidilir?
Uçak…
Yunanistan’a uçakla gidecekseniz, Türkiye’den dolaysız olarak başkent Atina’ya sık tertip eden seferler var. Pegasus-Atlasglobal-Aegean Havayoları-Borajet-THY gibi firmalar karşılıklı olarak Atina’ya veya diğer adalara seferler tertip ediyor. Uçakla gidecekseniz en ucuz nokta Atina. Şayet Türkiye’den adalara gidecekseniz Mikonos ve Santorini’de bulunan havalimanlarına da direkt uçuşlar olabiliyor.
Feribot
Feribotlarla adalara geçmek istiyorsanız ve araba vapuru kullanacaksanız, Blue Star, Hellenic Seaways ve Sea Jet gibi feribot firmalarına göz gezdirin. Bu firmalar genelde Atina’nın Pire veya Rafina limanından kalkıyor ve feribotlar oldukça büyük. Bazıları dev gemi gibi bazıları ise yukarıda ki resim da yer alan küçük fakat hızlı feribotlar şeklinde. Şehir merkezinden veya havalimanından kalkan otobüslerle bu limanlara kolaylıkla erişebilirsiniz. Pire limanı şehir merkezine yakınken, Rafina ise havalimanına yakın. Şayet havalimanına inecek ve buradan Atina’ya uğramadan direkt adalara gidecekseniz, Rafina limanını kullanın. Aynı zamanda bu feribotlarla binlerce insan sizinle birlikte yolculuk ediyor olacak.
Karayolu ile ulaşım
Diğer bir yol ise karayolu ile gelmek. Bir hayli otobüs firması direkt Atina’ya gidebiliyor. Ya da kendi aracınızla da sınırdan geçip erişiminizi sağlayabilirsiniz.
Türkiye’den, Yunanistan’a feribotla gelecekseniz;
- Kuşadası’ndan başlayacaksanız-Samos Adasına giden feribota binebilirsiniz.
- İzmir’den başlayacaksanız-Chios’a (Sakızadası) giden feribota binebilirsiniz.
- Fethiye veya Marmaris’den başlayacaksanız-Rhodes (Rodos) adasına giden feribota binebilirsiniz.
- Bodrum’dan gidecekseniz-Kos Adasına giden feribota binebilirsiniz.
- Kaş’dan başlayacaksanız-Meis Adasına giden feribota binebilirsiniz.
Bunları Yapmadan Yunanistan’dan Dönmeyin!
- Atina’da tarihin yazıldığı Akropolis’i görün.
- Mikonos’da eğlencenin tadını çıkarın.
- Santorini’de muhteşem gün batımını izleyin.
- Yunan içkisi Uzo’yu için.
- Adalarda motor kiralayıp sahilleri gezin.
- Soğuk bir Frappe (Kahve) için.
- Muhteşem deniz ürünleri ve yerel yemekleri mutlaka tadına bakın.
Schengen Vizesi-Yunanistan
Yunanistan hem Schengen birliğine hem de Avrupa birliğine üye. O nedenle schengen vizesi almak gerekiyor… Yeşil Pasaport sahibi olanlar için vize gerekmiyor… Ayrıca Kapı Vizesi ile de giriş yapılıyor…
KAPI VİZESİ NEDİR?
Yunanistan kapı vizesi Türkiye-Rusya-Belarus ve Ukrayna ülkeleri yurttaşları için bir ayrıcalık. Sadece Midilli-Sakız-Samos-Kos-Rodos ve Meis adalarına giriş için geçerli. Kapı vizesi için seyahat acentasına yolculuktan 2 gün önce şu evrakları teslim etmek gerekiyor…
- Pasaportun fotoğraflı sayfasının fotokopisi(Varsa önceden alınmış schengen vize sayfalarının fotokopisi) (KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ giriş damgası olmamalı pasaportta)
- Kimlik fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf (2 adet)
- Yunan vizesi müracaat formu
- Gidiş / dönüş gemi bileti
- Otel rezervasyon onayı (Konaklama yapılacaksa)
1 Yorum
Yunanistan da o kadar fazla ada var ki istediğine gidip tatil yapabilirsiniz, ben önce merkeze sonra da her gün farklı bir adaya gitmeye çalıştım böylece fazlaca yeri gezmiş oldum.