Cuma, Mart 29

Burdur Arkeoloji Müzesi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Burdur ilinde bulunan Arkeoloji Müzesi, 57 binden fazla tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. 1969 yılında ziyaretçilere kapısını açan müze, pek çok ek binayla bugüne kadar hizmet vermeye devam etmiştir. Açıldığı 1969 yılında müzede bulunan salonlar, bina için yetersiz bir durumdaydı. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte bu sorunun ortadan kaldırılması sağlanmıştır. 1992 yılında gelişim alanları eklenen müze, 2001 yılında teşhir salonları ve konferans salonları açısından da geliştirilmiştir.

Müzenin ilk yapısı 1956 yılında Bulguroğlu medresesi için yapılmış olup, korunacak eşyalarla birlikte ilk çekirdek bu şekilde oluşturulmuştur. Ülkenin en büyük müzeleri arasında bulunan Burdur Arkeoloji Müzesi, oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Burdur ilinde olduğundan dolayı, diğer coğrafi bölgelerinde özelliklerini taşıyan bir yapıya sahiptir. Yani 9 bin yıllık bir kültürün izlerinin incelendiği yerler arasında bulunur. Bu nedenle 2008 yılında taşıdığı özellikler nedeniyle ‘’Gezilip Görülmeye Değer’’ ödülünü almıştır.

Bulunan Eserler:

burdur arkeoloji müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi içinde yer alan eserlerin yaklaşık olarak 20 bini arkeoloji dönemine ait olurken, 34 bin adeti Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu gibi dönemlere ait olan etnografik eserlerdir. Sergilenen bu eserler şehir halkının müzeye satış ve bağışlama yoluyla elde edilmiştir.

Müzede sergilenen Dionysos heykeli, bu müzenin en önemli eserleri arasında gösterilir. Saat tarihçilerinin ilgisini çeken bu heykel, Ağlasun ilçesinin sınırlarında çıkarılmıştır. Dr. Marc Waelkens tarafından tespiti yapılan bu heykel, uzun zaman boyunca araştırılırken koleksiyonun bu parçası 1989 yılında bu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Koleksiyonun diğer parçalarının ise Danimarka’da olduğu bilinir.

burdur arkeoloji müzesi

Üç kısımdan meydana getirilen müzede, her kısımda farklı dönemin etkilerini görmek mümkündür. Üst katında Neolitik çağdan gelen kalıntılar bulunurken, burası aynı zamanda Erken Kalkolitik çağ eşyalarına da ev sahipliği yapmaktadır. İkinci kısımda Roma dönemine ait eşyalar bulunur. Burada dönemin en büyük heykellerini görebilmek mümkündür. Dönemin ünlü imparatorluğuna ait heykeller burada incelenebilir. Üçüncü kısımda ise, Kremna Antik Kenti kazısından sonra çıkartılan birinci sınıf mermerden oluşturulmuş heykeller görülebilir. 9 adet heykel bulunan bu bölümde, heykeller oldukça devasa bir yapıya sahiptir.

BUNA DA BAKIN...  Paris’in En Güzel Gezi Noktaları
Paylaş

Yorum yapın